Dreapta din Brazilia speră că o victorie a lui Trump l-ar ajuta pe Jair Bolsonaro să revină la putere în 2026: „Să facem ordine aici.”

Dreapta din Brazilia speră că o victorie a lui Trump l-ar ajuta pe Jair Bolsonaro să revină la putere în 2026: Să facem ordine aici.
Publicat: 18/10/2024, 15:36

Valdemar Costa Neto, șeful Partidului Liberal (PL), speră ca fostul președinte de extremă dreapta Jair Bolsonaro va fi candidatul partidului la alegerile prezidențiale din 2026.

Partidul Liberal, de orientare conservatoare și cel mai mare partid de dreapta din Brazilia, a devenit cel mai mare partid din camera inferioară a Congresului brazilian, beneficiind de popularitatea lui Jair Bolsonaro.

Acum, Costa Neto speră că partidul va deveni cel mai mare din Senat în 2026, astfel încât să poată aduna suficient sprijin pentru a pune sub acuzare judecătorii Curții Supreme care au emis un verdict împotriva lui Bolsonaro, scrie Reuters.

Costa Neto mizează și pe adoptarea de către Congres a unui amendament constituțional care ar anula ordinul judecătoresc care îi interzice lui Bolsonaro să candideze până în 2030.

Autoritatea electorală braziliană l-a declarat pe Bolsonaro neeligibil timp de opt ani din cauza acuzațiilor sale nefondate asupra sistemului de vot electronic al țării. De asemenea, Bolsonaro este investigat pentru presupusa plănuire a unei lovituri de stat după ce a pierdut alegerile din 2022 în favoarea președintelui de stânga Luis Inacio Lula de Silva, lucru pe care Bolsonaro îl neagă.

Partidul Liberal a înregistrat progrese în alegerile municipale din această lună, câștigând alegerile pentru primării în două din cele 26 de capitale de stat și având șanse să câștige încă nouă în turul doi din 27 octombrie.

„Am obținut mai multe voturi la alegerile locale decât orice alt partid, datorită lui Bolsonaro. Este o forță foarte mare. Carisma lui Bolsonaro este uimitoare. Oamenii vin în masă. Unii plâng când apare în public. Dar eu nu pot să-l întâlnesc sau să vorbesc cu el, chiar dacă biroul său este la câțiva metri de aici”, a spus Costa Neto.

Pentru a preveni influențarea martorilor în ancheta privind încercarea de lovitură de stat, pe care poliția federală speră să o încheie luna viitoare, Curtea Supremă a interzis conversațiile dintre Bolsonaro și Costa Neto.

Prin urmare, Costa Neto trebuie să sune când ajunge la sediul partidului pentru a evita să se întâlnească cu Jair Bolsonaro. Asta face dificilă planificarea strategiei de campanie, deși cei doi au birourile vizavi unul de celălalt.

În plus, Bolsonaro este dezorganizat, refuză să primească sfaturi și are opinii de extremă dreaptă care nu ajută să atragă simpatia votanților moderați, a spus Costa Neto.

„Trebuie să atragem mai mulți alegători centriști de care avem nevoie pentru a câștiga alegerile din 2026, dar acest lucru este foarte greu de acceptat pentru Bolsonaro. Va trebui să-l convingem. Dreapta și extrema dreaptă nu au suficiente voturi”, a declarat Costa Neto.

Conservatorii brazilieni îl privesc din ce în ce mai mult pe guvernatorul din Sao Paulo, Tarcisio de Freitas, ca pe un nou lider al dreptei din Brazilia. Întrebat dacă guvernatorul ar putea fi varianta de rezervă a Partidului Liberal pentru alegerile din 2026, Costa Neto a spus că acest lucru va depinde de Bolsonaro.

Liderul Partidului Liberal speră că o victorie a fostului președinte american Donald Trump luna viitoare va stimula partidele și votanții de dreapta din întreaga lume, ajutându-i pe conservatorii din Brazilia care au fost hăituiți de sistemul judiciar al țării, a spus el.

„Sperăm că Trump o să câștige în Statele Unite”, a spus el. „Consolidarea dreptei în cea mai mare democrație occidentală ne-ar ajuta să facem ordine aici”, a adăugat el.

Foto: Profimedia

CITIȚI ȘI:

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ucis din întâmplare cu o lovitură de tanc. Cum a ajuns să fie lichidat liderul...
Mario Fresh a comis trădarea supremă? Noua iubită e chiar prietena Alexiei Eram?! Cum arată...
FOTO. Miliardarul de 74 de ani se iubește cu o femeie care e cu 30...
Ciupercile, darurile otrăvite ale pădurii. Cum deosebim ciupercile comestibile de cele otrăvitoare. Perechea toxică a...
România, lovită de lapoviță și ninsoare! Meteorologii au emis un avertisment de ultimă oră
România trece, în curând, la ora de iarnă 2024. Data la care se dau ceasurile...
Operație de prelevare de organe oprită pentru că pacientul „dădea prea multe semne de viață”
Digi RCS-RDS oferă tuturor abonaților din România noul telefon OPPO A60. Ce trebuie să faci...
Ce efect are o singură doză de Cola dietetică asupra organismului, în doar o oră...
Daniel, handbalist de succes, s-a întors în ţară după 8 ani şi a pornit o...
"E primul pas spre un război mondial". Cei 10.000 de soldați din Coreea de Nord...
O femeie din Călărași a căzut cu tot cu balcon de la etajul 3, în...
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
💣Chinezii aduc un nou SUV în România. Bate Dacia Duster la dotări și arată BOMBĂ...
Nicotina nu se găseşte doar în ţigări, ci şi în aceste 6 alimente
Oamenii de știință sunt ȘOCAȚI! Plantele și pădurile nu au absorbit carbon aproape deloc anul...
Interzis în UE din 15 februarie 2025. S-a dat ordin României. Nimeni nu mai vinde
Semnele care îți arată cine ai fost într-o viață anterioară
Radu Mazăre, tată pentru a doua oară. Soția sa a adus pe lume un băiat....
VIDEO Adrian Marțian și-a găsit copiii! Cei trei minori au spus adevărul: "Am ajuns la...
Cum s-a simțit Raluca Bădulescu pe vremea când era ceva mai plinuță? De ce se...
Anunțul care zguduie televiziunea din România! Delia Budeanu a murit: "Un om minunat, o doamnă...
BANCUL ZILEI. Bulă: – Vreau să-mi tatuați numele iubitei mele acolo, jos!
Modul extraordinar prin care celulele se adaptează la lipsa hranei