„Dreptul la deconectare de la telefon și e-mailul de muncă după program”, consfințit printr-o nouă lege în Australia

Publicat: 26 08. 2024, 16:03
Actualizat: 26 08. 2024, 16:04

Angajații australieni au acum dreptul de a-și ignora șefii în afara orelor de lucru datorită unei noi legi care consacră „dreptul de a se deconecta”. Actul legislativ protejează lucrătorii care refuză să monitorizeze, să citească sau să răspundă la e-mailurile sau apelurile telefonice ale angajatorilor lor după orele de lucru.

Noile reglementări, adoptate în februarie, au intrat de acum în vigoare și înseamnă că angajații, în majoritatea cazurilor, nu pot fi pedepsiți pentru că refuză să citească sau să răspundă la mesajele angajatorilor lor în afara orelor de lucru. În cazul urgențelor și al locurilor de muncă cu ore neregulate, regula le permite angajatorilor să-și contacteze lucrătorii, care pot refuza să răspundă doar acolo unde este rezonabil să facă acest lucru, scrie Reuters.

În plus, legislația se referă doar la companiile cu mai mult de 15 angajați. Angajații întreprinderilor mai mici vor avea dreptul de a se deconecta după muncă peste un an, conform VOA.

„O invazie constantă în viața personală”

Partizanii noi reglementări spun că legea le oferă angajaților încrederea de a se opune invaziei constante a vieții lor personale prin e-mailuri, mesaje și apeluri de serviciu, o tendință care s-a accelerat de când pandemia COVID-19 a estompat granițele dintre casă și muncă.

„La fel cum oamenii nu sunt plătiți 24 de ore pe zi, nu trebuie să lucreze 24 de ore pe zi”, a declarat premierul Anthony Albanese, adăugând că se așteaptă ca schimbările să crească productivitatea. „Pentru mulți australieni, cred că devin frustrați că se așteaptă să fie pe telefoane, e-mailuri, toate astea, 24 de ore pe zi”, a spus el. „Este o problemă de sănătate mintală, sincer.”

Ore suplimentare neplătite în valoare de 88 de miliarde de dolari, în 2023

Australienii au lucrat în medie 281 de ore suplimentare neplătite în 2023, echivalentul a 88 de miliarde de dolari, potrivit unui sondaj realizat anul trecut de Institutul Australia.

Australia se alătură unui grup de peste 20 de țări, majoritatea din Europa și America Latină, care au legi similare. Franța a fost prima țară care a introdus astfel de reguli, în 2017. Alte guverne din întreaga lume iau în considerare măsuri similare.

Pachet de reforme pe piața muncii

Partidul Laburist de centru-stânga din Australia speră că măsura – introdusă ca parte a unui pachet de reforme ale muncii care include noi reguli pentru angajarea ocazională și standarde de salariu minim pentru curieri – va reduce presiunea asupra lucrătorilor de a-și monitoriza telefonul atunci când ar trebui să se relaxeze și să petreacă timp cu cei dragi.

Grupurile de oameni de afaceri și-au exprimat deja îngrijorarea cu privire la noile legi. Andrew McKellar, directorul executiv al Camerei de Comerț și Industrie din Australia, a spus că mediul de afaceri nu a fost consultat cu privire la ele, conform Time.

Foto: Shutterstock

CITIȚI ȘI:

00:00
/
00:00