Premierul Ungariei, Viktor Orban, a declarat vineri că o decizie a Curții Supreme de la Budapesta prin care le-au fost acordate despăgubiri unor elevi de etnie romă care au fost transferați în clase separate este „nedreaptă” și a cerut modificarea legislației pentru a preveni astfel de decizii în viitor.
Orban, care a preluat treptat controlul asupra multor aspecte ale vieții de zi cu zi din Ungaria, a provocat nemulțumiri în ianuarie, când a insinuat că statul ar trebui să ignore orice decizie a instanțelor de a le plăti despăgubiri cetățenilor de etnie romă, informează Reuters.
Cazul la care face referire Orban este cel al unei școli generale din Gyongyospata, un oraș din estul țării, care a fost centrul unor tensiuni etnice. Marți, Curtea Supremă a Ungariei a decis că respectiva școală nu a respectat standardele educaționale în legătură cu elevii de etnie romă, după ce i-a trimis forțat în clase separate, aflate la parterul clădirii.
Curtea a decis că autoritățile locale vor trebui să le plătească în total echivalentul a 310.000 de dolari elevilor care au avut de suferit de pe urma acestei decizii. Decizia confirmă un raport al Avocatului Poporului din 2011, potrivit căruia cetățenii de etnie romă au fost supuși segregării de-a lungul anilor.
În replică, premierul Orban a apărat conducerea școlii și a susținut că instituția a luat decizia separării elevilor de etnie romă pentru a preveni ca aceștia să îi hărțuiască pe ceilalți copii.
„Sunt absolvent de Drept, dar această decizie este cu totul nedreaptă. Ea oferă servicii legale, nu dreptate. Din centrul Budapestei, unde se află Curtea, justiția în Gyongyospata este invizibilă. Dar noi o vom găsi”, a declarat premierul Orban pentru postul de radio de stat.
Orban a adăugat că Guvernul va decide modalitatea în care va respecta hotărârea instanței și că pune la punct ultimele detalii în legătură cu modificarea legislației, astfel încât asemenea decizii să nu mai poată fi luate de către judecători în viitor. Premierul nu a dat detalii despre modificările legislative propuse.
Activiștii pentru drepturile omului spun că minoritatea romă din Ungaria, care reprezintă aproximativ 5-7% din populație, trăiește în sărăcie, suferă din cauza discriminării în școli și în câmpul mucii, iar cetățenii de etnie romă au fost victimele intimidării și, uneori, violenței din partea extremei dreapta.
În replică, Orban a declarat că organizațiile pentru apărarea drepturilor omului ar fi finanțate de George Soros și că acestea s-ar folosi de cazuri precum cel de la Gyongyospata „pentru a pune mâna pe bani și pentru a ataca majoritatea”.
Recent, Ungaria a fost criticată într-un raport al organizației non-guvernamentale Freedom House. Potrivit raportului, țara nu mai poate fi considerată o democrație, date fiind puterile din ce în ce mai sporite ale Guvernului Orban.