O purtătoare de cuvânt a ONS a declarat pentru AFP că drogurile și prostituția reprezintă aproximativ 0,5% din „bogăția produsă global”, și anume cea măsurată prin PIB.
Institutul pentru statistici din Marea Britanie a publicat o revizuire a calculului PIB-ului, baza utilizată de obicei pentru estimarea bogăției unei națiuni, pentru anii de criză financiară.
Aceste noi date au integrat și alte schimbări, în cadrul noilor norme europene – cheltuielile cu cercetarea și dezvoltarea (R&D) sunt, de exemplu, contabilizate de-acum ca o investiție și nu ca un consum, lucru valabil și în privința materialului militar.
La final, noua estimare a PIB-ului Regatului Unit pentru 2013 – aproximativ 1.713 miliarde de lire sterline (2.193 miliarde de euro) – a crescut cu 8,5 miliarde de lire sterline prin luarea în considerare a traficului de droguri și prostituției. Alte activități ilegale, ca de exemplu contrabanda cu alcool și tutun, erau deja contabilizate.
În pofida integrării ansamblului modificărilor aduse modului de calcul (droguri, prostituție, R&D, echipament militar, între altele), creșterea britanică a fost confirmată la același nivel, și anume de 1,7% în 2013.
Cu titlul de comparație, în Spania, Institutul național de statistică (INE) a apreciat că aceste activități au reprezentant 0,85% din PIB în 2010, singurul an despre care a furnizat o estimare a amplorii acestora. În anul respectiv, ele au atins aproximativ 9,2 miliarde de euro.
Institutul european pentru statistici, Eurostat, le-a dat termen până în septembrie statelor membre să integreze traficul de droguri și prostituția în statisticile lor naționale, apreciind că este vorba despre tranzacții comerciale liber consimțite.
Aceste noi norme au creat polemică în mai multe țări. Franța a refuzat să contabilizeze prostituția, apreciind că „nu este o activitate comercială liber consimțită”. Suedia, unde „achiziționarea de servicii sexuale” este o infracțiune, a anunțat că nu are de făcut ajustări.