După 14 ani de negocieri blocate, România și Ucraina sunt la un pas de semnarea acordului privind micul trafic de frontieră. Corespondență din Bruxelles

Publicat: 02 04. 2014, 00:37
Actualizat: 29 07. 2014, 19:29

Ministrul Afacerilor Externe din România, Titus Corlățean, și omologul ucrainean, Andrii Deșcița, au semna ad referendum, în marja ministerialei NATO care a avut loc marți, la Bruxelles, acordul privind micul trafic de frontieră, de care ar urma să beneficieze aproximativ un milion de ucraineni, inclusiv etnici români.

„(Acordul) este parte a procesul nostru de integrare europeană”, a comentat ministrul ucrainean de Externe.

Foto: Adi Popa/MAE

„Astăzi, am făcut un pas înainte important în beneficiul liberei circulații. Acest lucru va fi în primul rând important pentru cetățenii Ucrainei – circulația fără viză, care face parte din obiectivele europene, pe care România le susține pentru Ucraina”, a declarat și ministrul Titus Corlățean.

Acordul reglementează condițiile de desfășurare a micului trafic de frontieră, respectiv a trecerii frecvente a frontierei de stat româno-ucrainene de către rezidenții din zona de frontieră a României sau a Ucrainei care intenționează să rămână în zona de frontieră a celuilalt stat, în special din motive de ordin social, cultural, familial sau întemeiate economic, pentru o perioadă care să nu depășească 3 luni de ședere neîntreruptă.

Foto: Adi Popa/MAE

Acordul se aplică locuitorilor unei zone de 30 km situate de o parte și de alta a frontierei comune, zonă care poate fi însă extinsă la maxim 50 de km de linia de frontieră în cazul unităților administrativ-teritoriale care se întind dincolo de limita celor 30 de km.

De prevederile Acordului beneficiază toate persoanele care locuiesc în mod legal, de cel puțin trei ani, în zona de frontieră a României sau Ucrainei. Acestor persoane li se adaugă și soțul/soția, copiii minori sau majori aflați în întreținere (inclusiv adoptați), chiar dacă aceștia locuiesc de mai puțin de 3 ani în zona de frontieră. Persoanele menționate mai sus pot trece frontiera româno-ucraineană fără viză, pe baza permisului de mic trafic de frontieră.

Din punct de vedere tehnic, semnătura ad referendum semnifică este pasul dintre parafare (acordul de ordin tehnic) și semnare (acordul politic). Ea reprezintă o autentificareacu caracter provizoriu a textului convenit în urma negocierilor. Semnarea definitivă a acordului va avea loc după finalizarea de către partea ucraineană a procedurilor interne, însă MAE român precizează că partea română a îndeplinit formalitățile necesare în cursul lunii martie.  

Ministrul Corlățean și-a exprimat speranța că semnarea va avea loc cât mai curând, „într-un loc simbolistic extrem de important pentru ambele părți, la Cernăuți”.

Foto: Adi Popa/MAE