După aproape două luni de la încheierea unui lung proces într-un tribunal federal de la Washington, jurații l-au găsit, în unanimitate, pe Nicholas Slatten, vinovat că a asainat un civil irakian. Trei dintre foștii săi colegii săi de atunci – Paul Slough, Evan Liberty și Dustin Heard – au fost găsiți vinovați de uciderea a 13 irakieni, într-o baie de sânge, într-un sens giratoriu din centrul capitalei irakiene.
La peste șapte ani de la comiterea faptelor, cei patru acuzați au ascultat calmi verdictul copleșitor, într-o sală de tribunal supraaglomerată, după care judecătorul Royce Lamberth a ordonat să fie plasați în detenție în așteptarea stabilirii pedepsei.
Doi dintre avocații lor au anunțat că intenționează să facă apel.
„Suntem devastați, dar vom lupta pentru fiecare punct în parte și credem că vom câștiga”, a declarat David Schertler, avocatul lui Heard. Verdictul este incorect, de neînțeles”, a apreciat el.
Avocatul lui Liberty s-a declarat „dezamăgit” de un verdict „dificil de înțeles având în vedere probele”. Dar „există numeroase întrebări de pus în apel”, a avertizat William Coffield.
Nicio dată nu a fost anunțată pentru stabilirea pedepselor celor patru, care, în Statele Unite, sunt pronunțate într-un al doilea timp de judecată.
Slatten, în vârstă de 32 de ani, riscă închisoarea pe viață, iar ceilalți trei co-acuzați riscă cel puțin 15 ani de închisoare pentru fiecare crimă în parte, potrivit Biroului procurorului.
Slough, în vârstă de 35 de ani, a fost găsit vinovat de comiterea a 13 crime și 17 tentative de crimă, reprezentând toate capetele de acuzare.
La rândul lor, Liberty, în vârstă de 32 de ani, a fost condamnat pentru opt omoruri și 12 tentative de omor, iar Heard, în vârstă de 33 de ani, pentru șase asasinate și 11 tentative.
În total, 17 civili irakieni au fost uciși, potrivit anchetatorilor irakieni, 14 potrivit anchetatorilor americani. Alți 18 irakieni au fost răniți în timpul atacului.
Angajații Blackwater – firmă care și-a schimbat numele între timp – erau însărcinați cu asigurarea securității unui convoi diplomatic american, pe 17 septembrie 2007, în Piața Nisour, în care au deschis focul asupra unor automobiliști și trecători.
– „Viața acestor oameni nu valorează nimic”
Acest masacru a exacerbat resentimentul irakienilor față de americani și a fost folosit ca exemplu al impunității de care se bucurau firmele de securitate private care lucrau pentru Statele Unite în Irak.
După instalarea lui Barack Obama la Casa Albă, în 2009, Departamentul de Stat a anulat contractul cu Blackwater, a cărui licență în Irak a fost revocată de către autoritățile de la Bagdad.
„După tragedie, Departamentul (de Stat) a adoptat un număr de măsuri pentru consolidarea subcontractanților privați însărcinați cu securitatea, ca îmbunătățirea rapidă a procedurilor de anchetare și utilizarea forței de către agenții de securitate”, a reacționat o purtătoare de cuvânt a diplomației americane, Marie Harf.
„Verdictul este o afirmare răsunătoare a angajamentului americanilor față de statul de drept, chiar și pe timp de război”, a comentat procurorul federal din Washington Ronald Machen, salutând faptul că cei patru au fost „declarați responsabili de acest atac scandalos și de consecințele sale dezastruoase pentru atâtea familii irakiene”.
Juriul a recunoscut premeditarea în cazul lui Slatten. Înainte de acest măcel, el le-ar fi spus unor apropiați că voia „să ucidă câți irakieni putea, pentru ca să se «răzbune» pentru (atacurile teroriste comise în Statele Unite pe) 11 septembrie”, potrivit unor documente judiciare.
În rechizitoriu, parchetul a citat, la sfârșitul lui august, o mărturie în care fostul „mercenar” aprecia că „viețile acestor oameni nu valorează nimic, nici măcar nu sunt ființe umane, sunt animale”.
„De ce să tragi în toate aceste persoane care fugeau, care încercau să se îndepărteze, de ce să tragi asupra acestor femei și acestor copii neînarmați?”, îl întrebase procurorul Anthony Asuncion.
În faza pledoariilor, Bill Heberlig, avocatul lui Slough, a evocat contextul „amenințărilor teribile de după 11 septembrie, la Bagdad”.
Un judecător american a dispus în 2009 abandonarea acțunii judiciare. Însă, doi ani mai târziu, o Curte de Apel a redeschis procesul.