Turcia a ajuns luna trecută la un acord cu Uniunea Europeană pentru a lua măsuri împotriva imigrației ilegale spre blocul comunitar, în schimbul unui ajutor de trei miliarde de euro și îmbunătățirii relațiilor, inclusiv posibilitatea eliminării vizelor pentru cetățenii turci.
Potrivit agenției Dogan, forțele turce au început operațiunile săptămâna aceasta în zone din preajma insulei elene Lesbos, un punct de destinație cheie, situat la numai câțiva kilometri de coastele Turciei.
Turcia a arestat de asemenea 35 de traficanți de persoane, care cer sume mari de bani de la imigranți, inclusiv de la cei din Siria și Afganistan, pentru a-i ajuta să ajungă pe teritoriul european.
Aproximativ 2,2 milioane de sirieni au fugit din țara lor în Turcia începând din 2011, când a izbucnit războiul civil. Sute de mii dintre ei au plecat de atunci spre Europa, care se confruntă cu cel mai mare aflux de imigranți după cel de-al Doilea Război Mondial și are nevoie de ajutorul Turciei pentru a face față.
În cadrul acordului cu UE, Turcia trebuie să îmbunătățească viețile refugiaților de pe teritoriul său, majoritatea neavând permisiunea de a munci și trăind în sărăcie.
Ministrul turc pentru Afaceri Europene, Volkan Bozkir, a declarat însă că țara sa nu va deveni „o tabără în aer liber pentru imigranți”, precizând că banii de la UE vor fi folosiți pentru a ajuta refugiații.