Prima pagină » Știri externe » După ce a renunțat la Insulele Chagos, Marea Britanie a creat un precedent. Argentina cere „suveranitate totală” în Insulele Falkland

După ce a renunțat la Insulele Chagos, Marea Britanie a creat un precedent. Argentina cere „suveranitate totală” în Insulele Falkland

După ce a renunțat la Insulele Chagos, Marea Britanie a creat un precedent. Argentina cere „suveranitate totală” în Insulele Falkland
După ce a renunțat la Insulele Chagos, Marea Britanie a creat un precedent. Argentina cere, „suveranitate totală” în Insulele Falkland

Joi, Marea Britanie a anunțat că cedează insulele Chagos din Oceanul Indian Republicii Mauritius, iar acest lucru se pare că a reaprins speranța în Argentina în ceea ce privește recuperarea Insulelor Falkland.

Insulele Falkland, cunoscute și ca Insulele Malvine (Islas Malvinas, în limba spaniolă, n. red.) sunt de decenii principalul subiect de dispută între Londra și Buenos Aires și chiar au fost scena unui război între cele două țări în anii ’80.

Dar, după ce premierul britanic, Keir Starmer, a anunțat că va returna Insulele Chagos (cu excepția bazei militare de pe insula Diego Garcia, n. red.) către Mauritius, ministrul de Externe al Argentinei, Diana Mondino, a lăudat gestul și a explicat că țara sa își propune să câștige „suveranitate deplină” asupra arhipelagului din Atlanticul de Sud, notează standard.co.uk.

Ea a promis „acțiuni concrete” pentru a se asigura că Insulele Falkland vor intra sub controlul țării sale.

„Lunga dispută dintre Marea Britanie și Mauritius s-a încheiat astăzi, oamenii din Mauritius recâștigându-și teritoriul. Salutăm acest pas în direcția corectă și sfârșitul practicilor învechite. Urmând calea pe care am ales-o deja, cu acțiuni concrete și nu retorică goală, vom recupera suveranitatea deplină asupra insulelor Malvine. Insulele Malvine au fost, sunt și vor fi întotdeauna argentiniene”, a spus aceasta.

Britanicii nu dau înapoi în Insulele Falkland

Joi, guvernatorul Insulelor Falkland, Alison Blake, a dat asigurări locuitorilor Insulelor Falkland că angajamentul Marii Britanii față de teritoriu este „neclintit”.

Ea a spus că contextul istoric al celor două teritorii este „foarte diferit”.

„Aș dori să vă asigur că contextele juridice și istorice ale Arhipelagului Chagos și ale Insulelor Falkland sunt foarte diferite. Miniștrii Marii Britanii au fost foarte clari pe tot parcursul procesului că Marea Britanie nu va fi de acord cu nimic care riscă să pună în pericol suveranitatea în alte teritorii de peste mări. Guvernul Regatului Unit rămâne angajat să apere dreptul la autodeterminare al locuitorilor insulelor Falkland, iar angajamentul de neclintit al Regatului Unit de a apăra suveranitatea Marii Britanii rămâne neschimbat”, a transmis ea printr-un comunicat.

Guvernul Marii Britanii a anunțat anterior că a ajuns la un acord politic cu Mauritius cu privire la Insulele Chagos, cunoscute și sub numele de Teritoriul Britanic din Oceanul Indian, în urma unor negocieri care au început în 2022.

Mauritius își va asuma suveranitatea asupra arhipelagului, în timp ce baza militară comună SUA-Marea Britanie de pe insula Diego Garcia, cea mai mare dintre insule, va continua să existe.

Ministerul de Externe de la Londra a transmis că acordul înseamnă că statutul bazei va fi incontestabil și sigur din punct de vedere juridic.

Insulele au dus la un război între Marea Britanie și Argentina

Insulele Falkland sunt un teritoriu britanic de peste mări, situate în sud-vestul Oceanului Atlantic, în apripierea Americii de Sud. Argentina susține de multă vreme că ar trebui să aibă suveranitate asupra acestui arhipelag.

Argentina a invadat în 1982 insulele, în încercarea de a le ocupa. La acea vreme, regimul de la Buenos Aires a susținut că insulele aparțin de drept Argentinei, fiind moștenite de la Imperiul Spaniol în secolul al XIX-lea.

Invazia a fost urmată de un război care a durat 74 de zile. În urma conflictului, 655 de argentinieni, 255 de britanici și trei localnici din Falkland au murit. Pe 14 iunie 1982, Marea Britanie a recâștigat controlul asupra teritoriului.

Sursa foto: Profimedia

Andrei Văcaru a absolvit studiile de licență la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București în anul 2013, dar și un master în Comunicare în cadrul ... vezi toate articolele

Citește și