Prima pagină » Știri externe » După controlorii de trafic aerian, grevă la căile ferate din Franța

După controlorii de trafic aerian, grevă la căile ferate din Franța

După controlorii de trafic aerian, grevă la căile ferate din Franța

O grevă a salariaților căilor ferate, la apelul unor sindicate ostile reformei feroviare, după o zi de la mobilizarea controlorilor de trafic aerian, perturba traficul feroviar în Franța joi dimineața, patru din zece trenuri aflându-se, în medie, în serviciu, relatează AFP, potrivit Mediafax.

SNCF a anunțat joi dimineața că perturbările se încadrau în anunțuri anterioare, la grevă participând numeroși salariați.

Greva a început miercuri, la ora 17.00 GMT (20.00, ora României), și urmează să se încheie vineri la ora 6.00 GMT (9.00, ora României).

Traficul feroviar internațional urma să fie redus către Elveția (un tren din două) și Italia (unul din trei), și să nu fie afectat pe liniile Eurostar (Londra), Thalys (Bruxelles, Amsterdam) și Alléo (Germania).

La nivel regional, SNCF prevede „peste patru servicii TER (trenuri regionale) din zece”, în medie, pe teritoriul național, în contextul în care există disparități.

La originea grevei se află reforma feroviară. Sindicatele apreciază că o „reformă este necesară”, însă cea propusă de Guvern „vizează mai degrabă să răspundă exigențelor liberale ale Bruxelles-ului, în loc să unifice”, a declarat pentru AFP Gilbert Garrel, secretarul general CGT.

Sindicatele și-au exprimat totodată îngrijorarea față de un proiect de creare a trei instituții publice cu caracter industrial și comercial (EPIC) care, în opinia lor, deschide o cale spre o prăbușire a sistemului feroviar.

„Fără această reformă, sistemul francez se va zibi de un zid”, a declarat președintele SNCF Guillaume Pepy, apreciind că unirea SNCF cu Rețeaua Ferată din Franța (RFF), care gestionează infrastructura, este necesar „să permită un câștig considerabil în efeciență”.

În afară de reformă, sindicatele protestează și față de desființarea de locuri de muncă. Garrel subliniază că SNCF a pierdut „10.000 de salariați în cinci ani”. „Guillaume Pepy spunea că el va stabiliza efectivul, însă, în fapt, dă afară încă 2.000 de salariați în 2013”, a adăugat liderul sindical.

Greva vizează totodată salariile. „În contextul în care negocierile salariale încep vineri, am fost avertizați, deja, că (salariile) vor fi blocate”, deplânge Gilbert Garrel.

SNCF are aproximativ 150.000 de salariați în sectorul feroviar, iar zilnic circulă aproximativ 15.000 de trenuri.