După execuția în masă difuzată pe internet, Egiptul a amenințat Statul Islamic. La scurt timp, răzbunarea a început

Publicat: 16 02. 2015, 10:06
Actualizat: 06 02. 2019, 13:45
1-liveleak-dot-com-74c-1424036190-fefs-1424036212

UPDATE Egiptul anunță că a bombardat ținte SI în Libia, după decapitarea celor 21 de creștini

Militarii egipteni au anunțat luni că au bombardat poziții ale grupării teroriste Statul Islamic (SI) în Libia, după ce organizația a publicat o înregistrare video în care sunt decapitați în masă creștini copți egipteni, relatează CNN.

„Bombardamentele și-au atins țintele cu precizie, iar vulturii noștri s-au întors la baze neatinși”, se arată într-un comunicat citat de televiziunea de stat egipteană.

Înregistrarea video a decapitării celor 21 de bărbați pe o plajă, care prezintă multe caracteristici ale înregstrărilor unor crime anterioare comise de către SI, provoacă înregijorarea comunității internaționale față de extinderea grupării teroriste sunnite în țări îndepărtate de fiefurile organizației din Siria și din Irak.

Creștinii egipteni par să fie decapitați de către o filială libiană a SI.


Șeful statului egiptean a denunțat decapitările, într-un discurs televizat, drept „un act josnic de terorism”. „Egiptul își rezervă dreptul de a se răzbuna cu metode adecvate pentru acești asasini și criminali, lipsiți de cea mai mică urmă de umanitate”, a adăugat el.

În înregistrare, mai mulți bărbați purtând salopete portocalii sunt conduși pe o plajă, fiecare însoțit de un militant mascat. Ei sunt puși să îngenuncheze, iar un militant transmite un mesaj în fața camerei de filmat, după care bărbații sunt decapitați simultan.

Crimele brutale sunt prezentate ca o răzbunare pentru ceea ce jihadistul mascat denunță drept „biserica egipteană ostilă”. Credincioșii Bisericii Copte reprezintă aproximativ 10% din populația țării și sunt supuși unor ample discriminări și persecuții.

 

 

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe Josh Earnest a denunțat decapitările drept „o crimă demnă de dispreț și lașă”, subliniind, citat într-un comunicat, că „barbaria (SI) nu cunoaște limite”.

Înregistrarea a declanșat imediat reacții din partea unor instituții religioase din Egipt. Biserica Coptă i-a îndemnat pe credincioși să „aibă încredere în faptul că marea națiun nu va cunoaște liniștea până nu va răzbuna odioasele crime”.

De asemenea, prestigioasa Universitate Al Azhar din Cairo a apreciat că nicio religie nu va accepta asemenea acțiuni „barbare”.

Luna trecută, SI a postat o înregistrare video cu uciderea prin incendiere a unui pilot iordanian, al cărui avion a fost doborât în Siria, și imagini de la executarea a doi ostatici japonezi.

Gruparea a decapitat, începând de anul trecut, numeroase persoane din întreaga lume pe care le-a luat ostatice, între care trei americani – jurnaliștii James Foley și Steven Sotloff și lucrătorul umanitar Peter Kassig. Jihadiștii au decapitat și trei britanici – fostul inginer militar David Haines, taximetristul Alan Henning și fotojurnalistul John Cantlie.

La începutul lui februarie, SI a anunțat că lucrătoarea umanitară americancă Kayla Mueller a fost ucisă în bombardamente iordaniene. Tânăra în vârstă de 26 de ani a fost ținută ostatică timp de 18 luni. Statele Unite și Iordania au negat că ea a fost ucisă în bombardamente ale coaliției internaționale împotriva SI.