Italia ar putea fi a treia mare putere europeană care ar putea reintroduce serviciul militar obligatoriu. Armata nu mai este obligatorie din 2004. Susținătorul acestei măsuri radicale nu este nimeni altul decât naționalistul Matteo Salvini, viceprim-ministrul și liderul Vega. El a fost acuzat anterior că ar avea legături cu regimul putinist de la Kremlin.
Liderul Lega și viceprim-ministrul Matteo Salvini a anunțat planurile partidului său de a reintroduce recrutarea universală la recenta paradă Alpini din Vicenza. Propunerea a fost făcută în contextul creșterii riscului unui atac major al Rusiei împotriva NATO.
Ministrul Apărării Fratelli d’Italia, Guido Crosetto, care a fost și el prezent, și-a exprimat scepticismul față de idee.
Guvernele europene care caută să-și întărească capacitățile de apărare în fața unei amenințări militare rusești în creștere. Posibilitatea reintroducerii recrutării este discutată și în alte țări. Printre acestea se enumeră Polonia, România, Marea Britanie și Germania. Mulți politicieni europeni, îngroziți de bilanțul tragic din Ucraina, consideră că este mai benefic să se investească în tehnologie militară.
Dar potrivit lui Salvini, serviciul militar obligatoriu ar fi o formă esențială de educație civică. Ar permite cetățenilor italieni să contribuie la inițiativele de serviciu comunitar. Precum căutarea și salvarea victimelor, protecția civilă, primul ajutor și protecția pădurilor.
El a subliniat importanța serviciului regional, în contrast cu sistemul anterior din secolul trecut. Armata obligatorie presupunea ca cetățenii să se mute departe de casă, perturbându-le anii de studii și locul de muncă. George Simion, liderul opoziției și fondatorul AUR, a propus aceeași idee.
„Lega a aproape finalizat elaborarea unui proiect de lege pentru reintroducerea recrutării universale. Șase luni obligatorie pentru băieți și fete, în muncă în folosul comunității, la nivel regional”, a declarat duminică viceprim-ministrul și ministrul Transporturilor Matteo Salvini (Lega/ID).
Cu toate acestea, entuziasmul patriotic al lui Salvini a fost întâmpinat cu scepticism de către ministrul Apărării Guido Crosetto. Crosetto a argumentat împotriva reintroducerii recrutării, argumentând că forțele armate au nevoie de expertiză profesională.
„Serviciul civil universal nu privește forțele armate”, a reiterat el de două ori. Crosetto a subliniat rolul armatei în apărarea valorilor păcii și democrației. El a mai sugerat că orice discuție despre recrutare ar trebui să se concentreze mai degrabă pe rolurile civile decât pe cele militare.
Reluând sentimentele lui Crosetto, Matteo Perego di Cremnago, subsecretarul Apărării, și-a exprimat și el rezervele față de propunere. El afirmă că serviciul militar obligatoriu nu este nici practic, nici prioritar. A reafirmat angajamentul guvernului de a îndeplini ținta de cheltuieli pentru apărare de 2% din PIB pentru NATO, scrie Euractiv.
Citește și: O mare țară europeană se pregătește pentru războiul cu Rusia. Opoziția a votat pentru ARMATA OBLIGATORIE