După Olanda, Ungaria cere și ea exceptarea de la politicile Uniunii Europene privind migrația
Ungaria se va alătura inițiativei Olandei și va cere exceptarea de la politicile Uniunii Europene privind migrația, a declarat un ministru al guvernului maghiar.
Ministrul ungar al afacerilor europene, János Bóka, a declarat: „Este nevoie de acțiuni drastice pentru a opri migrația ilegală, guvernul ungar se va alătura Olandei pentru a cere exceptarea de la normele UE privind azilul și migrația, dacă un amendament la tratat va permite acest lucru”, scrie Frankfurter Allgemeine Zeitung.
În timp ce Germania a instituit controale la granițele sale, Ungaria nu a anunțat planuri de acest fel. Ungaria rămâne „un membru dedicat al spațiului Schengen”, a spus Bóka.
Modificările tratatelor UE sunt un proces lung și complicat care necesită unanimitatea tuturor țărilor membre, iar Comisia Europeană a declarat că nu se așteaptă să se angajeze într-o astfel de schimbare prea curând.
Comisia Europeană taie din fondurile alocate pentru Ungaria din cauza amenzii pentru politicile de azil
Uniunea Europeană a decis să înceapă procesul de recuperare a sute de milioane de euro din fonduri care urmau să ajungă în Ungaria, după ce guvernul maghiar a refuzat să plătească o amendă uriașă pentru încălcarea regulilor de azil ale blocului, scrie Associated Press.
În iunie, instanța supremă a UE a ordonat Ungariei să plătească 200 de milioane de euro pentru că le-a blocat migranților dreptul de a solicita azil. Instanța a impus o amendă suplimentară de 1 milion de euro pentru fiecare zi de non-conformare.
Comisia Europeană a anunțat că, având în vedere că Ungaria nici nu a plătit amenda și nici nu a furnizat informații despre intențiile sale, Bruxelles-ul „trece la procedura de compensare”, luând banii din fondurile comune care altfel ar fi ajuns la Budapesta.
„Deci, ceea ce vom face acum este să scădem cele 200 de milioane de euro din plățile viitoare de la bugetul UE către Ungaria”, a declarat purtătorul de cuvânt al Comisiei, Balazs Ujvari. El a spus că va dura timp pentru a identifica ce părți din finanțarea Ungariei ar putea fi deduse.
Balazs Ujvari a mai spus că comisia a trimis, de asemenea, o primă cerere de plată pentru penalitățile zilnice, în valoare de 93 de milioane de euro până acum. „Numărând de la data primirii notificării, autoritățile maghiare vor avea la dispoziție 45 de zile pentru a efectua această plată”, a spus el.
Foto: Profimedia
CITIȚI ȘI: