Prima pagină » Știri externe » După Serbia, Ungaria vrea să ridice ZIDUL RUȘINII în Europa și la granița cu România. REACȚIA MAE

După Serbia, Ungaria vrea să ridice ZIDUL RUȘINII în Europa și la granița cu România. REACȚIA MAE

Guvernul ungar a decretat marți stare de urgență din cauza imigrației în masă, în două județe din sudul Ungariei, a anunțat purtătorul de cuvânt al Guvernului, citat de MTI.

„Măsura este necesară pentru că traficanții de persoane care tranzitează Serbia își schimbă rutele, existând probabilitatea să se îndrepte spre România. Gardul ar urma să înceapă de la punctul frontierei dintre Ungaria/Serbia/România și să continue pe o distanță rezonabilă dacă presiunea migrației se mută spre România”, a explicat șeful diplomației ungare, citat de MTI.

Oficialul ungar a precizat că Budapesta a informat deja Ministerul român de Externe despre planul de extindere a gardului metalic pe o distanță de câțiva kilometri, dincolo de Râul Mureș, de-a lungul frontierei cu România.

UPDATE „Ministerul român al Afacerilor Externe a fost informat de către Ministerul ungar al Afacerilor Externe cu privire la această intenție cu puțin timp înainte de a fi anunțată public”, informează MAE într-un comunicat de presă, anunțând că a informat mai departe, de urgență, factorii de decizie competenți.

„Ministerul Afacerilor Externe consideră că ridicarea unui gard între două state membre ale Uniunii Europene și care sunt parteneri strategici nu este un gest corect din punct de vedere politic, în conformitate cu spiritul european. Această poziție a fost deja comunicată părții ungare”, mai arată MAE.

La sfârșitul lunii august, presa relata că imigranții extracomunitari care tranzitează teritoriul sârb în drumul spre Uniunea Europeană încearcau să ocolească gardul construit de autoritățile ungare prin capătul estic al acestuia, la frontiera comună dintre Serbia, Ungaria și România. Zeci de imigranți fuseseră observați la capătul estic al gardului metalic pe care Ungaria îl construiește de-a lungul întregii frontiere cu Serbia. Gardul începe în zona localității ungare Kübekháza, situată la frontiera cu România și cu Serbia. Presa considera că Ungaria nu poate construi gard și pe frontiera cu România, dat fiind că măsura ar intra în contradicție cu reglementările Uniunii Europene.

În acest context, imigranții extracomunitari au descoperit că pot ocoli gardul prin zona localităților Majdan/Rade (Serbia) – Beba Veche (Timiș, România) – Kübekháza (Ungaria).

„Ungaria se închide într-un ghetou”, acuza Róbert Molnár, primarul localității ungare Kübekháza, citat de site-ul de știri italian IlPiccolo.it, care a realizat un reportaj în zonă. „Prin construirea acestui gard, Ungaria transmite întregii lumi: nu ne interesați, nu suntem curioși”, afirmă primarul neafiliat niciunui partid politic.

Guvernul Ungariei a alocat 22,2 miliarde de forinți (71,8 milioane de euro) pentru construirea unui controversat gard metalic la frontiera cu Serbia, pe o distanță de 175 de kilometri, și pentru centre speciale necesare cazării imigranților. Inițiativa gardului este criticată de Uniunea Europeană și de Serbia.

În cursul anului 2015, în Ungaria au pătruns peste 200.000 de imigranți extracomunitari.

Ungaria a închis și frontiera cu Serbia, instituind stare de urgență

Măsurile pentru județele Bacs-Kiskun și Csongrad intră în vigoare marți la orele 12.30-13.00 (13.30-14.00, ora României), a precizat Zoltan Kovacs. În acest stadiu, armata ungară poate interveni la graniță.

Poliția ungară a suspendat marți traficul la punctele de trecere a frontierei cu Serbia de la Roszke și Asotthalom, la ora locală 07.00 (08.00, ora României), potrivit unui șef al departamentului poliției naționale, citat de agenția de presă ungară MTI.

Autoritățile sârbe au fost informate corespunzător despre această măsură, a declarat într-o conferință de presă Laszlo Balazs, șeful departamentului pentru controlul granițelor.

Ungaria a stabilit de asemenea o zonă de tranzit la granița cu Serbia, zonă care nu este considerată teritoriu ungar și în care, dacă un imigrant solicită azil, va fi trimis înapoi în Serbia, relatează The Guardian.

Ungaria se confruntă cu un număr record de refugiați și imigranți la granița sa cu Serbia, luni fiind înregistrați aproape 10.000 de persoane.

Gyorgy Bakondi, consilierul lui Viktor Orban pe probleme de securitate națională, a declarat că în ultimele 3 luni prin Ungaria au trecut aproape 67.000 de sirieni, precum și persoane din alte 74 de țări, următorii cei mai mulți fiind din Afganistan (aproape 33.000) și Irak (peste 3.600).

Bakondi a mai declarat că în ultimele 3 luni, în jur de 171.000 de persoane au solicitat azil în Ungaria, doar 300 de cereri fiind acceptate, iar 4.000 de persoane au fost deportate. Procedura pentru aproximativ 65.000 de cereri de azil a fost oprită, pentru că persoanele în cauză au dispărut. 95.000 de cereri de azil se află în procesare în Ungaria, a mai spus oficialul maghiar, conform The Guardian.

Câteva sute de persoane aflate la granița Ungariei cu Serbia au declanșat un protest spontan, blocând șoseaua, din cauza veștii că Ungaria a blocat accesul în țară.

Ungaria și-a înăsprit legislația împotriva migrației ilegale, astfel că de la miezul nopții de luni spre marți, traversarea ilegală a frontierelor țării este considerată infracțiune și se pedepsește cu trei ani de închisoare și expulzarea din țară.

Traficanții de persoane riscă pedepse cu închisoarea mai dure decât înainte. De exemplu, cei care organizează astfel de operațiuni riscă între zece și 20 de ani de detenție.

Conform noii legislații, avarierea gardului de la frontieră este o infracțiune care se pedepsește cu închisoarea sau expulzarea.

De asemenea, Guvernul poate decreta stare de criză din cauza imigrației în masă, pentru o perioadă de până la șase luni.

Parlamentul va dezbate în curând un proiect care oferă armatei prerogative speciale în vederea protejării frontierei alături de poliție și biroul pentru imigrație, după decretarea stării de criză din cauza imigrației. Parlamentul urmează să voteze legislația în ultima săptămână din septembrie.