„Forțele aerospațiale (ruse) vor continua să mențină cu strictețe protecția spațiului aerian rus. Dacă piloții americani, știind acest lucru, cad în depresie sau dezvoltă vreo fobie, recomandăm părții americane să excludă în viitor aceste rute aflate în apropierea frontierelor Rusiei, ori să se întoarcă la masa negocierilor și să cadă de acord cu regulile lor”, a transmis Ministerul Apărării de la Moscova, potrivit agenției de știri Tass.
Oficialii ruși au făcut referire la incidentul din data de 29 ianuarie, când un avion de vânătoare rus de tip Su-27 a interceptat o aeronavă americană de supraveghere de tip EP-3 ce efectua un zbor deasupra Mării Negre.
Pentagonul a caracterizat drept periculoasă interceptarea efectuată de avionul de vânătoare rus. Potrivit membrilor echipajului american, avionul de vânătoare rus s-a apropiat la mai puțin de doi metri de aeronava SUA. Manevra pilotului rus a forțat aeronava americană să își încheie misiunea prematur.
Pe de altă parte, Moscova afirmă că „operațiunea a fost efectuată în conformitate cu reglementările internaționale și nu a fost o situație de urgența”.
Autoritățile militare ruse au mai „reamintit că (regiunea) Crimeea este o parte integrantă a Rusiei” și au recomandat Statelor Unite să „ofere echipajelor (avioanelor americane) hărți actualizate care să arate frontierele corecte ale spațiului aerian al Rusiei”.
Ucraina, Statele Unite și Uniunea Europeană au refuzat să recunoască controversata alipire a regiunii Crimeea la Rusia, în anul 2014. UE și SUA au impus sancțiuni împotriva Moscovei în urma acestui eveniment.