După Ungaria, și Polonia amenință că nu va vota bugetul UE. Care sunt nemulțumirile Varșoviei
Premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a transmis o scrisoare către instituțiile Uniunii Europene prin care amenință că țara sa va bloca adoptarea bugetului comunitar pentru perioada 2021-2027 în cazul în care accesul la fondurile europene va fi condiționat de respectarea statului de drept de către guvernele statelor membre.
Scrisoarea este una similară cu cea transmisă anterior de premierul Ungariei, Viktor Orban, și a fost trimisă președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, președintelui Consiliului European, Charles Michel, dar și președinției germane a Consiliului Uniunii Europene, după cum informează site-ul Agerpres.
Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a confirmat pentru presă primirea scrisorii și conținutul acesteia.
Atât Polonia, cât și Ungaria, sunt vizate de o anchetă la nivel european pentru încălcarea principiului indepedenței justiției, mass-media și organizațiilor non-guvernamentale.
Prin condiționarea alocării de fonduri europene de respectarea statului de drept, decisă în urma unor lungi negocieri între Parlamentul European și președinția germană a Consiliului Uniunii Europene, atât Budapesta cât și Varșovia riscă să piardă miliarde de euro fonduri europene.
„Fără garanţii suficiente că drepturile rezultate din tratatele statelor membre vor fi respectate, nu vedem posibilitatea ratificării bugetului în parlamentul polonez”, scrie premierul polonez în scrisoarea adresată liderilor de la Bruxelles.
Și Ungaria a amenințat că nu va vota bugetul comunitar
Și Ungaria le-a transmis celorlalte state membre ale Uniunii Europene că intenționează să blocheze aprobarea bugetului multianual al Blocului comunitar, dar și Fondul de relansare economică, din cauza deciziei autorităților europene de a condiționa accesul la fonduri de respectarea principiilor statului de drept.
Inițiativa a fost confirmată și de căte Gergely Gulyás, şeful de cabinet al premierului Viktor Orban.
Potrivit acestuia, condiționarea accesului la fondurile europene de respectarea regulilor privind statul de drept este inacceptabilă, iar dacă acesta va fi menținut, Ungaria va bloca bugetul Uniunii Europene.
Președinția germană a Consiliului Uniunii Europene a ajuns la un acord cu Parlamentul European în ceea ce privește bugetul UE pentru perioada 2021-2o27, însă pentru a intra în vigoare, proiectul de buget, în valoare de 1.074,3 miliarde de euro, dar și Fondul de relansare economică, în valoare de 750 de miliarde de euro, trebuie aprobate formal atât de Parlamentul European, cât și de Consiliul UE.
Conform unor oficiali UE citaţi de publicaţia germană Der Spiegel, Comisia Europeană va formula propunerile oficiale de sancţionare a unui stat care nu respectă normele statului de drept. Decizia de sancţionare va fi luată de Consiliul UE prin majoritate calificată: voturile a 15 state UE, reprezentând 65% din populaţia UE (o procedură numită şi regula „dublei majorităţi”).