Durata de funcționare a Stației Spațiale Internaționale, prelungită cu patru ani

Durata de funcționare a Stației Spațiale Internaționale, prelungită cu patru ani
Publicat: 09/01/2014, 17:09
Actualizat: 08/02/2019, 20:13

Durata de funcționare a Stației Spațiale Internaționale (ISS) a fost prelungită cu patru ani, până în 2024, a anunțat, miercuri, NASA, care a subliniat importanța acestui avanpost orbital pentru cercetările științifice și pentru explorarea spațială, informează AFP.

„Cred că acesta este un anunț formidabil”, a declarat într-o conferință de presă William Gerstenmaier, administrator adjunct al NASA care coordonează misiunile de explorare spațială cu echipaje umane.

Alte precizări referitoare la această decizie vor fi furnizate ulterior de Casa Albă și de directorul NASA, Charles Bolden.

Primul modul al avanpostului orbital, a cărui construcție a avut un cost total de 100 miliarde de dolari, a fost plasat pe orbită în 1998. Stația, care are în prezent o greutate de 419 tone, o lungime de 100 de metri și un spațiu locuibil echivalent aceluia dintr-un avion Boeing 747, trebuia inițial să fie utilizată până în 2016, iar durata ei de funcționare a fost prelungită pentru prima dată cu patru ani, în 2010, de administrația președintelui Barack Obama.

Un total de 16 țări participă în prezent la proiectul ISS, inclusiv Statele Unite, Rusia, Japonia, Canada și mai multe țări europene.

Un echipaj de șase astronauți ocupă în permanență structura, cu misiuni care pot ajunge să aibă o durată de până la șase luni.

Decizia de a prelungi pentru a doua oară cu patru ani durata de funcționare a ISS are la bază potențialul științific ce permite o utilizare prelungită a acestui laborator, cel mai mare plasat vreodată pe orbită, a explicat David Weaver, directorul de comunicare al NASA.

„Cred că am început să vedem beneficiile aduse de stație, care au aplicații directe pentru public, aici, pe Terra”, a spus William Gerstenmaier, citând sectorul farmaceutic și studiile despre încălzirea globală a planetei.

Prelungirea duratei de funcționare a ISS va încuraja industriile care oferă servicii de transport orbital de provizii, carburant și persoane, precum SpaceX: „Sectorul comercial a văzut astfel cum această piață se extinde”, a spus el.

„Acest fapt va ajuta companiile să facă mai multe experimente în microgravitație, pentru a evalua potențialul comercial”, a adăugat el.

William Gerstenmaier a insistat și asupra importanței pe care o are ISS în ceea ce privește pregătirea astronauților pentru misiunile îndelungate de explorare spațială, precum viitoarele călătorii pe Marte.

„Avem multe lucruri de învățat despre efectele pe care microgravitația le are asupra corpului uman pe perioade îndelungate”, a continuat el.

William Gerstenmaier a mai spus că ISS are, din punct de vedere tehnic, o durată de funcționare care ajunge până în anul 2028, iar decizia de prelungire a utilizării ei până în 2024 a fost luată după o consultare cu partenerii internaționali ai Statelor Unite.

Această prelungire nu va necesita fonduri suplimentare pentru Statele Unite, care finanțează cea mai mare parte a ISS, ținând cont de faptul că bugetul de funcționare de trei miliarde de dolari pe an a fost deja aprobat până în 2020.

NASA a încurajat și a ajutat sectorul privat să dezvolte mijloace de transport pentru a trimitere astronauți pe ISS în perspectiva retragerii din circulație a navetelor spațiale americane în 2011, folosite la construirea stației.

În prezent, companiile americane SpaceX și Orbital Science trimit provizii și carburant pe ISS în baza unor contracte de 1,6 miliarde de dolari respectiv 1,9 miliarde de dolari.

În ceea ce privește misiunile de aprovizionare, ISS depinde de vehiculele automatizate de tip cargo rusești Progress, europene (ATV) și japoneze (HTV), care sunt create pentru a fi folosite o singură dată și se autodistrug arzând la reintrarea în atmosfera terestră, la finalul misiunii.

Companiile SpaceX, Boeing și Sierra Nevada au fost selecționate de NASA pentru a dezvolta fiecare un vehicul spațial privat cu scopul de a transporta astronauți la bordul ISS.

După retragerea din circulație a navetelor americane, în 2011, NASA depinde exclusiv de capsulele rusești Soyuz – care au trei locuri – pentru a-și trimite astronauții la bordul ISS și plătește Rusiei suma de 70,7 milioane de dolari pentru un loc la bordul acestor vehicule.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Mesaj dur din partea unui general ucrainean pentru Donald Trump: Poporul nu vrea negocieri cu...
Copiii Adrianei Bahmuțeanu nu vor să o vadă! Ce a descoperit Protecția Copilului în telefoanele...
FOTO. Cum arată femeia cu care toți bărbații vor să aibă o relație
De ce nu ar trebui să iei cu tine telefonul la toaletă. Avertismentul medicilor: „Sângele...
Înmormântarea lui Silviu Prigoană nu a avut loc? Gabriela Lucuțar aruncă bomba, la scurt timp...
Silviu Prigoană a fost înmormântat azi. Mesajul transmis de familia acestuia
Joe Biden i-a cerut lui Trump să continue sprijinul militar pentru Ucraina. Răspunsul dat de...
Adriana Bahmuțeanu vrea să deschidă succesiunea lui Prigoană! Revendică 1/2 din averea lui Silviu :...
7 alimente pe care NU trebuie să le mănânci în Postul Crăciunului. Sunt vegetale, dar...
Cazul lui Andrei, băiatul de 16 ani mort cu zile în spitalul din Târgu Jiu,...
Mihaela Prigoană rupe tăcerea. Adevărul despre...
Cele trei dorințe ale lui Silviu Prigoană, înainte de a muri. Copiii lui au respectat...
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Cum semnalizezi și încadrezi pe bandă dacă virezi STÂNGA la giratoriu?
Încă doi români au fost identificaţi ca fiind morţi în urma inundaţiilor din Spania
Ceva a apărut lângă Pământ după ce o stea masivă a dispărut fără urmă!
Interzis în România și UE. Regulă nouă din 1 ianuarie. Dispare complet de la vânzare
Preț uluitor la cartofii prăjiți. Cât costă la restaurant
Copiii lui Silviu Prigoană anunță că regretatul afacerist a fost deja înmormântat. Mesajul lui Honorius...
Cine este Mihaela Prigoană, văduva lui Silviu Prigoană. Omul de afaceri s-a căsătorit cu frumoasa...
Silviu Prigoană nu a reușit să își salveze mama, în ciuda încercărilor sale! Omul de...
Latin Grammy 2024: Lista completă a nominalizaților și favoriții pentru trofeul de aur
BANCUL ZILEI. Ardeleanul: – Domnule doctor, m-o tot durut capul şi mi-o zis cineva că...
Câmpul magnetic străvechi al Sistemului Solar, descoperit cu ajutorul asteroidului Ryugu