DW: Situația din România arată că în țările est-europene LIPSEȘTE CULTURA DEMOCRAȚIEI

Publicat: 22 07. 2012, 12:21
Actualizat: 23 07. 2012, 17:50

Țărilor est-europene le lipsește experiența democratică și cultura dezbaterilor politice, comentează analiști citați de Deutsche Welle, oferind ca exemplu situația politică din România.

„În ultimele luni, o serie de măsuri controversate luate de state est-europene au declanșat alarma în Comisia Europeană. Analiștii cred că de vină este lipsa experienței democratice”, subliniază DW, notând că raportul Executivului UE a constatat probleme la capitolele stat de drept și independența justiției.

Bulgaria, care a aderat la UE împreună cu România în 2007, a primit tot o evaluare negativă.

Potrivit analistului Wolfgang Höpken, profesor de Istorie a Europei de Sud-Est la Universitatea din Leipzig, aceste „deficite democratice” sunt cauzate parțial de experiența limitată a celor două state în menținerea sistemelor democratice.

Höpken a notat că nici înaintea celui de-al II-lea Război Mondial, Bulgaria și România nu aveau baze democratice solide. Ulterior, după ce au fost zeci de ani parte a Blocului comunist, Bulgaria și Romania s-au confruntat în anii 1990 cu sarcina reformării sistemelor economice și politice. „Aceasta a fost o mare povară pentru societăți. Ar fi naiv să gândim că se va instaura imediat un sistem democratic lipsit de probleme”, subliniază Höpken.

„Pe fondul acestei experiențe, elitele din România și Bulgaria au tendința de avea ca prim instinct asigurarea pozițiilor. Din acest punct de vedere, Constituția este o formalitate simbolică. Uneori, comportamentul acestor elite este flagrant neconstituțional. Printr-o varietate de trucuri, aceste elite încearcă să submineze independența justiției, să limiteze prerogativele instanțelor constituționale și ale instituțiilor publice”, concluzionează DW.