„Early voting” a început și în Florida, stat-cheie în cursa pentru Casa Albă. Cum arată ultimele sondaje și de ce se teme Donald Trump
Votul anticipat sau „early voting” a început și în Florida, stat-cheie în cursa pentru Casa Albă. Americanii pot merge să aleagă viitorul președinte, iar Florida este, după Texas și California, statul care dă cele mai multe voturi electorale (29) în Colegiul Electoral, organismul responsabil cu desemnarea șefului statului.
De luni, 19 octombrie, alegătorii din Florida încep să voteze anticipat pentru scrutinul de la 3 noiembrie.
Peste 28 de milioane de americani au votat anticipat
Până azi, în America au votat deja anticipat peste 28 de milioane de americani, un număr record. Conform ultimelor statistici, majoritatea voturilor exprimate s-a îndreptat către Joe Biden, candidatul democrat.
Tocmai de aceea, notează presa din SUA, preşedintele Donald Trump ar fi intrat în criză de timp și caută cu disperare să schimbe dinamica unei curse în care sondajele îl dau perdant. Luni, Trump se află în vizită în Arizona, asta după ce duminică a ţinut o întrunire electorală în Nevada, în care şi-a îndemnat susţinătorii să-l voteze. Contracandidatul său, Joe Biden, a mers duminică în campanie într-un alt stat-cheie, Carolina de Nord, iar de luni s-a retras la reşedinţa din Delaware.
Florida, stat-cheie în scrutinul electoral
Toți analiștii politici din America spun că Donald Trump trebuie să câștige Florida dacă vrea să rămână președinte la Casa Albă încă patru ani.
Florida este un stat-cheie în scrutinul electoral fiindcă oferă 29 de voturi electorale, la egalitate cu New Yorkul. Din acest punct de vedere, cele două state, Florida și New Yorkul, sunt devansate doar de California şi Texas. În Colegiul Electoral, for care îl desemnează pe preşedintele SUA, sunt 270 de voturi.
Sondaj Ipsos: Biden și Trump, în marja de eroare
Un sondaj realizat de Ipsos în perioada 7-14 octombrie arată un plus de două procente în favoarea lui Joe Biden (49%) faţă de Donald Trump (47%). Totuși, avansul este în marja de eroare de patru puncte procentuale.
Până luni, 19 octombrie, şi-au exprimat votul anticipat circa 20% din totalul alegătorilor din 2016, când la urne s-au prezentat peste 136,6 milioane de persoane. Cifrele arată că democrații au luat 55% din voturile exprimate până în prezent, dar vorbim doar despre unele state fiindcă nu toate raportează astfel de date.
Totuși, asta explică și disperarea cu care duminică, în Carson City, din Nevada, unde votarea anticipată era deja în toi, Donald Trump şi-a implorat susţinătorii să „iasă din case şi să voteze” pentru a-l ajuta să răstoarne balanţa în acest stat pe care în 2016 l-a pierdut la scor strâns în faţa democratei Hillary Clinton.