Echipa disidentului rus Aleksei Navalnîi a anunțat, vineri, că nu poate confirma sau infirma informațiile despre decesul acestuia, dar atribuie întreaga responsabilitate Moscovei, în contextul în care Serviciul Penitenciarelor din Rusia a comunicat că liderul opoziției a murit în închisoare.
”Pe 16 februarie 2024, în Colonia corecțională nr. 3, condamnatul A. A. Navalnîi s-a simțit rău după o plimbare și și-a pierdut aproape instantaneu cunoștința. Au fost aplicate imediat toate manevrele de resuscitare, fără însă a avea rezultate. Cauzele morții urmează să fie stabilite”, a comunicat Serviciul Federal al Penitenciarelor din Rusia, citat de agenția Interfax.
Aleksei Navalnîi, principalul lider al opoziției din Rusia, era închis în Colonia penitenciară nr. 3, situată în satul Harp, în regiunea Iamalo-Neneț Okrug.
”Președintele Vladimir Putin a fost informat despre moartea disisentului Aleksei Navalnîi”, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului. Comitetul rus pentru investigații a lansat o procedură pentru a stabili circumstanțele producerii decesului.
”Autoritățile ruse au publicat o confesiune că l-au ucis pe Navalnîi în închisoare. Nu avem nicio modalitate de a confirma acest lucru sau de a demonstra că nu este adevărat”, a declarat Leonid Soloviov, unul dintre avocații disidentului, citat de postul de televiziune BBC News.
Aleksei Navalnîi a fost condamnat în mai multe rânduri la închisoare în Rusia, dar a denunțat sentințe motivate politic.
În februarie 2021, Navalnîi a fost condamnat la trei ani și șase luni de închisoare pentru încălcarea condițiilor unei sentințe cu suspendare, într-un caz de fraudă datând din 2014.
Navalnîi a fost arestat pe 17 ianuarie 2021, când a revenit în Rusia după ce fusese tratat în Germania ca urmare a unui atac neurotoxic suferit în 2020. Navalnîi a fost acuzat constant de procurorii ruși de ”activități extremiste”, din cauza contestării președintelui Vladimir Putin.
În martie 2022, Navalnîi a fost condamnat la încă nouă ani de închisoare pentru ”escrocherie și ultraj”, iar în august 2023 a primit încă 19 ani de detenție pentru ”înființarea și finanțarea unei organizații extremiste”, o referire la asociații pentru combaterea corupției în Rusia.
Statele Unite și alte țări occidentale au cerut constant eliberarea disidentului rus, iar organizațiile internaționale pentru drepturile omului au denunțat sentințe motivate politic.
Foto: Profimedia
Citește și:
Guvernul își mută activitățile la Parlament/ Palatul Victoria intră în reparații, cu bani din PNRR