Președintele panamez a anunțat luni că țara sa a imobilizat o navă nord-coreeană venind din Cuba, suspectată că transporta componente de rachete – sau ceea ce seamănă cu niște rachete, potrivit unui purtător de cuvânt -, înainte să pătrundă în Canalul Panama, relatează AFP.
Nava de tip cargo se află în prezent în portul Manzanillo, la nord de intrarea în canal, iar o inspecție aprofundată a încărcăturii este în curs, a anunțat președintele Ricardo Martinelli pentru postul Radio Panama.
Potrivit primelor informații, cargoul Chong Chong Gang a fost interceptat vineri, la intrarea în canal, în Atlantic, în apele teritoriale panameze.
„Suspectam că (nava avea la bord) droguri (…). Când am început să descărcăm (nava), care venea din Cuba și avea ca destinație Coreea de Nord, erau 220.000 de chintale de zahăr, dar am găsit containere în care suspectăm că se află echipament sofisticat de rachetă, iar acest lucru nu este autorizat”, a declarat președintele.
Căpitanul navei a încercat să se sinucidă, iar echipajul, alcătuit din 33 de persoane, s-a revoltat în momentul intervenției poliției și a încercat să saboteze percheziția, a adăugat Martinelli.
„Canalul Panama este un canal de pace, ci nu de război”, a subliniat președintele, adăugând că „este necesar ca toată lumea să înțeleagă bine un lucru, și anume că nu poți lăsa să treacă arme de război nedeclarate prin Canalul Panama”.
Încărcătura nedeclarată de nava nord-coreeană „pare la prima vedere (să fie) rachete, dar vom aștepta să fie examinată de specialiști”, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al președinției panameze, Luis Eduardo Camacho.
Nava „ne-a trezit suspiciuni din cauza reacției violente a căpitanului și echipajului, vineri după-amiaza”, a declarat ministrul Securității din Panama José Raul Mulino, pentru un post de radio. Panama cere ONU și Consiliului de Securitate să trimită experți pentru a examina încărcătura.
Javier Caraballo, un oficial în domeniul luptei împotriva drogurilor, a precizat că „până în prezent, (panamezii) nu au găsit droguri pe nave, ci material militar”.
Cuba este singurul regim comunist din America Latină și unul dintre puținii aliați ai Coreei de Nord, alături de China.
Nord-coreenii, care produc rachete de mai multe tipuri, au lansat în decembrie o rachetă cu rază lungă de acțiune, care a plasat un satelit pe orbită. Phenianul a spus atunci că acesta are scopuri științifice, însă numeroase voci au denunțat această acțiune, afirmând că este vorba despre lansarea unei rachete cu rază lungă de acțiune, care încalcă rezoluții ONU.
În 1962, instalarea de către sovietici a unor rachete nucleare în Cuba a adus lumea în pragul unei confruntări nucleare.