Nouă cadavre au fost recuperate, dar 287 de persoane dintre cele 475 aflate la bordul feribotului sunt în continuare date dispărute.
Feribotul s-a scufundat miercuri dimineață la ora locală 09.00 (03.00 ora României), în timp ce se îndrepta spre insula Jeju, din sudul țării, iar printre pasageri se aflau 325 de de elevi de liceu.
Echipele de salvare au acționat toată noaptea la lumina proiectoarelor puternice, însă curenții extrem de puternici și vizibilitatea redusă sub apă i-au împiedicat pe scafandri să intre în epava scufundată.
„Nu au putut intra în cabine”, a declarat un purtător de cuvânt al pazei de coastă.
Salvatorii speră să mai găsească supraviețuitori în unele pungi de aer.
Cauzele accidentului nu sunt cunoscute, dar mărturii ale pasagerilor lasă să se înțeleagă că feribotul s-a lovit de fundul mării.
Unele dintre persoanele salvate au afirmat că, după impact, echipajul le-a dat ordinul să nu își părăsească locurile.
„Am așteptat vreo 30-40 de minute”, a povestit unul dintre elevi. „Apoi feribotul s-a răsturnat, toată lumea a început să urle și să încerce cu disperare să iasă de acolo”, a mai spus el.
Căpitanul, care face parte dintre cei salvați, a fost interogat de paza de coastă.
Liceenii, care veneau de la o școală de la sud de Seul, mergeau într-o excursie școlară la Jeju, unul dintre cele mai frecventate locuri turistice din Coreea de Sud.
Premierul sud-coreean s-a deplasat la liceul din insula Jindo, unde se află familiile victimelor, însă a fost primit cu proteste. Premierul japonez Shinzo Abe a transmis, la rândul său, un mesaj de pentru familiile victimelor.
Feribotul asigura legătura între portul Icheon, din vestul țării, și insula Jeju.
Sute de feriboturi asigură zilnic legătura între coastele sud-coreene și insule, însă accidentele sunt rare. În octombrie 1993, 300 de persoane au murit după ce un feribot s-a scufundat în largul coastei occidentale.
Luminita Bogdan, [email protected]