E.coli, cauza a mii de îmbolnăviri și zeci de decese, în 2011, în țări europene, dar și în SUA
În 2011 au fost înregistrate cazuri de îmbolnăvire cu E.coli în 14 țări europene dar și în SUA, mii de persoane fiind infectate, anunța Organizația Mondială a Sănătății. Un număr de 50 de persoane au decedat în anul 2011 în urma epidemiei de E-coli, 49 de decese înregistrându-se în Europa iar unul în Statele Unite ale Americii. Un număr de 48 de decese s-au înregistrat doar în Germania. Epidemia a ajuns rapid și în Suedia, țară în care s-au constatat 39 de cazuri de infectare cu bacteria E-coli. Și aici o femeie de peste 50 de ani a murit după ce a contactat boala după o călătorie în Germania. În Statele Unite ale Americii s-a înregistrat un deces, după ce un bărbat din Arizona, care a vizitat Germania, s-a îmbolnăvit.
Inițial, autoritățile din țara în care s-a răspândit bacteria, Germania, au recomandat să nu se mai consume castraveți, considerând că aceștia ar reprezenta sursa de infectare, însă ulterior autoritățile au admis că nu castraveții sunt sursa, secretarul german al agriculturii de la acel moment, Robert Kloos, declarând că „Germania admite ca legumele din Spania, respectiv catravetii, nu sunt cauza producerii acestor decese”.
În urma cercetărilor s-a descoperit că în Germania contaminarea a avut ca origine semințe germinate provenind de la ferma agricolă biologică Gaertnerhof din Bienenbuttel, care a fost închisă ulterior. Începutul de epidemie din anul 2011 a creat tensiuni diplomatice între Germania, Spania, Franța și Rusia.
Escherichia Coli (E.coli) este o bacterie care se găsește de obicei în intestinele oamenilor, dar și la animalele cu sânge cald, informează site-ul descoperă.ro.
Bacteria E.coli are o perioadă de incubație de trei-patru zile, iar pacienții se recuperează în zece zile. Totuși, o parte mică a populației, în special copiii și bătrânii, pot suferi complicații care să ducă la o boală mai gravă, caracterizată prin insuficiență renală acută. Conform datelor OMS, această boală are o rată a mortalițății de 3-5 procente, se arată pe site-ul descoperă.ro.
Cele mai multe tulpini ale acestei bacterii sunt inofensive. Există, totuși, unele tulpini, precum cel al „enterohemoragiei E.coli” (EHEC), care pot provoca toxiinfecții alimentare severe.
La copii, această bacterie e cauza cea mai frecventă a bolii diareice acute. Calea de transmitere poate fi: fecal-orală, contaminare prin mâini nespălate, muște, fructe și legume nespălate.
Există și cazuri când microbul este luat de la o persoană care s-a tratat cu antibiotice și care a dezvoltat rezistență la acestea.
Principalele simptome ale bolii, la copii, sunt: diaree, febră de 38-39 grade Celsius (poate lipsi în formele ușoare ale bolii), vărsăturile alimentare (când sunt frecvente accentuează deshidratarea), precuum și colicile intestinale (copiii mici țipă și își freacă călcâiele).