Prima pagină » Știri externe » Economia italiană a scăzut cu aproape 13% în al doilea trimestru al anului

Economia italiană a scăzut cu aproape 13% în al doilea trimestru al anului

Economia italiană a scăzut cu aproape 13% în al doilea trimestru al anului

Economia italiană a suferit o contracţie de 12,8% în T2 drept rezultat al restricţiilor impuse pentru a controla numărul de infecţii cu coronavirus.

Biroul naţional de statistică – ISTAT – a declarat că declinul se datorează în mare parte nivelului redus al cheltuielilor de consum. Economia italiană este în prezent cu 17,7% mai mică faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. ISTAT declara la sfârşitul lunii iulie că rezultatele pentru perioada aprilie-iunie vor ajunge la 12,4% şi 17,3%, după cum informează MEDIAFAX.

Italia a devenit în martie prima ţară europeană care a simţit efectele totale ale pandemiei şi a impus unele dintre cele mai stricte restricţii de lume. În primele trei luni ale anului, produsul intern brut (PIB) a scăzut cu 5,4%, potrivit thelocal.it.

Cheltuielile gospodăriilor au scăzut în T2 cu 11,3% faţă de primul trimestru, în timp ce exporturile au înregistrat un declin de 26,4%. Per total, cheltuielile de consum din Italia vor pierde 16 miliarde de euro până la sfârşitul anului, o medie de 1.900 de euro per locuitor.

Peninsula va suferi cea mai gravă recesiune de la cel de-al Doilea Război Mondial, experţii estimând că PIB-ul va înregistra în 2020 o scădere cuprinsă între 8% şi 14%. Cel mai probabil, economia zonei euro se va contracta cu 8,7% anul acesta, iar şomajul în masă rămâne în continuare o posibilitate.

Și economia Germaniei a înregistrat scăderi semnificative din cauza pandemiei

Economia germană a înregistrat o scădere-record, de 9,7% în al doilea trimestru al anului, comparativ cu primele trei luni din 2020.

Scăderea a fost înregistrată în contextul în care consumul, investițiile și exporturile s-au prăbușit, ca urmare a pandemiei de COVID-19, după cum a informat Biroul german de Statistică.

Astfel, economia s-a contractat mult mai puternic în perioada analizată decât în perioada crizei financiare din 2008-2009 și a reprezentat cea mai mare scădere a economiei de când Germania a început să calculeze valorile trimestriale ale produsului intern brut, în 1970, a mai informat instituția.

Autor
Daniel Matei a absolvit Facultatea de Jurnalism din București, iar de-a lungul ultimilor zece ani a lucrat pentru mai multe publicații online din România. El s-a alăturat echipei GÂNDUL.RO în ... vezi toate articolele

Citește și