Prima pagină » Știri externe » Economia mondială demonstrează reziliență, dar tensiunile geopolitice generează riscuri /Performanțe SLABE în zona euro

Economia mondială demonstrează reziliență, dar tensiunile geopolitice generează riscuri /Performanțe SLABE în zona euro

Economia mondială demonstrează reziliență, dar tensiunile geopolitice generează riscuri /Performanțe SLABE în zona euro

Economia mondială demonstrează reziliență, dar activitățile sunt afectate de politicile monetare rigide și de tensiunile geopolitice, constată Organizația pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (OECD), care a revizuit în scădere perspectivele zonei euro, pe fondul performanțelor slabe din Germania și Franța.

”Creșterea economică mondială a fost rezilientă în 2023, inflația intrând mai rapid decât era de așteptat într-un ritm de scădere. Rezultatele diferă de la o țară la alta, Statele Unite având o creștere economică puternică, în timp ce multe economii emergente sunt afectate de încetinirea activităților în cele mai multe state europene. Indicatorii recenți arată o moderare a creșterii economice, în contextul în care condițiile financiare mai stricte afectează piața creditelor și construcțiile, iar comerțul mondial rămâne subperformant. Atacurile asupra navelor din Marea Roșie au generat creșteri ale prețurilor de transport, cauzând întârzieri, cu efecte asupra termenelor de producție și presiuni asupra prețurilor”, conform unui raport al Organizației pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (OECD).

Potrivit estimărilor, creșterea economică mondială ar urma să se modereze la 2,9% în 2024, de la 3,1% în 2023, cu o posibilă relansare la 3,0% în 2025, pe fondul relaxării condițiilor financiare.

Statele Unite ar urma să aibă o creștere de 2,1% în 2024 (revizuită în creștere cu 0,6%), dar performanțele economice ar urma să scadă în 2025, cu o evoluție a PIB-ului de 1,7%. În 2023, economia SUA a avut o creștere de 2,5%.

Zona euro ar urma să aibă creștere economică de 0,6% în 2024 (revizuită în scădere de 0,3%), în timp ce în 2025 evoluția PIB-ului ar urma să fie de 1,3%.

Germania va avea o creștere economică de 0,3% în 2024 și de 1,1% în 2025, în timp ce Franța se îndreaptă spre o creștere economică de 0,6% anul acesta și de 1,2% anul viitor.

Grupul națiunilor puternic dezvoltate și emergente (G20) ar urma să aibă o creștere de 2,9% anul acesta și de 3,0% în 2025.

Potrivit estimărilor, economica Chinei ar putea crește cu 4,7% anul acesta și cu 4,2% anul viitor. La rândul său, India poate miza pe o evoluție a PIB-ului de 6,2% anul acesta și de 6,5% anul viitor.

Rusia, vizată de sancțiuni masive impuse de Occident din cauza invaziei militare în Ucraina, ar putea avea o creștere economică de 1,8% în 2024 și de 1,0% anul viitor.

Inflația este în scădere, dar presiunile persistă

În zona euro, rata inflației ar urma să scadă la 2,6% anul acesta și la 2,2% anul viitor, apropiindu-se de obiectivul de 2,0%.

În Grupul G20, inflația ar urma să fie la nivelul de 6,6% anul acesta și la 3,8% anul viitor.

”Cu toate acestea, este prematur de confirmat dacă presiunile inflaționiste sunt total sub control. (…) Tensiunile geopolitice ridicate reprezintă un risc semnificativ pe termen scurt asupra activităților economice și a inflației, în special în cazul în care conflictul din Orientul Mijlociu va perturba piețele energiei”, subliniază OECD.

Citește și:

Ce spune Gabriela Firea despre o candidatură a lui Marcel Ciolacu la PMB / „Până la urmă, de ce nu?”

Licențiat în Jurnalism, Științe Politice și Teologie Ortodoxă, Mihail Drăghici este activ în presa centrală din 2002, având o activitate de peste 20 de ani ca editor de știri externe la una ... vezi toate articolele

Citește și