ECONOMIA ROMÂNIEI, între PERICOLUL de la Vest și PERICOLUL de la Est
Economia României ar urma să avanseze cu 3,8% anul acesta, pentru a încetini treptat la 3,2% anul următor și la 2,9% în 2018, în timp ce pentru 2019 creșterea PIB este prognozată la 3,2%.
„În cazul unei încetiniri puternice, situația din China se deteriorează, investițiile fiind afectate pe mai multe canale. Șocul înregistrat de China se extinde către alte țări, iar creșterea economiei globale coboară la numai 1,7% anul următor. Avansul economic al României încetinește semnificativ față de scenariul de bază, din cauza cererii mai reduse pentru exporturi”, potrivit unui raport al firmei britanice de consultanță.
Un risc de asemenea important este creșterea dobânzilor de către banca centrală americană, urmată de o reacție mai puternică decât se anticipa din partea piețelor de obligațiuni.
„În acest scenariu, încrederea scade și condițiile de finanțare devin mai dificile la nivel global. Creșterea României încetinește cu aproximativ 1 punct procentual, ca urmare a cererii mai reduse pentru exporturile către zona euro și a condițiilor mai restrictive pentru împrumuturi”, se arată în raport.
Pe plan intern, riscurile economice sunt concentrate asupra impactului relaxării fiscale asupra sustenabilității finanțelor statului pe termen mediu, însă și incertitudinea politică este o problemă majoră, iar tensiunile politice vor crește în contextul aproprierii alegerilor, notează analiștii britanici.
De asemenea, România rămâne expusă la o eventuală ieșire a Greciei din zona euro, atât prin conexiunile bancare, cât și prin impactul unei crize elene la nivel european.
O surpriză pozitivă pentru economie ar putea veni în contextul luptei anticorupție, care a determinat deja diminuarea evaziunii fiscale și creșterea veniturilor statului. Efectele combaterii corupției ar putea reduce impactul relaxării fiscale asupra finanțelor statului, notează Oxford Economics.