ECONOMIE. Una din cele mai mari economii ale lumii a intrat în recesiune
Japonia a intrat în recesiune pe fondul epidemiei de coronavirus, a treia cea mai mare economie din lume scăzând cu 3,4% în primele trei luni ale anului 2020, comparativ cu un an în urmă, cea mai mare scădere din 2015.
Coronavirusul face ravagii asupra economiei globale cu un cost estimat de până la 8.800 de miliarde de dolari, după cum informează MEDIAFAX.
Săptămâna trecută Germania a intrat în recesiune.
Japonia nu a instituit un blocaj național, dar a emis stare de urgență în aprilie, ceea ce a afectat lanțurile de aprovizionare și companiile.
Scăderea de 3,4% a produsului intern (PIB) în creștere în primele trei luni ale anului 2020 vine după o scădere de 6,4% în ultimul trimestru al anului 2019, situație definită drept recesiune tehnică.
Consumatorii au fost afectați de impactul coronavirusului dar și de o majorare a impozitului pe vânzări la 10%, de la 8% în octombrie.
În timp ce Japonia a ridicat starea de urgență în 39 din cele 47 de prefecturi ale sale, perspectivele economice pentru trimestrul actual sunt la fel de sumbre.
Guvernul japonez a anunțat deja un pachet record pentru stimularea economiei în valoare de 1.000 de miliarde de dolari, iar Banca Japoniei și-a extins măsurile de stimulare pentru a doua lună consecutivă în aprilie.
Primul ministru Shinzo Abe a promis o rectificare bugetară la sfârșitul acestei luni.
Japonia se confruntă cu o provocare unică, întrucât economia sa a rămas în stagnare de zeci de ani, în comparație cu economiile mai dinamice ale rivalilor din SUA și China.
Japonia a avut peste 16.000 de cazuri de coronavirus confirmate și aproximativ 740 de decese.
Economiștii apreciază că economia Japoniei va scădea cu 22% în acest trimestru curent, iar cea din SUA s-ar putea contracta cu mai mult de 25%.
Și Europa este amenințată de recesiune
Nu doar Japonia și Statele Unite sunt amenințate de recesiune, ci și statele Uniunii Europene. Recent, Comisia Europeană a avertizat că Blocul comunitar va înregistra o scădere economică de 7,5% anul acesta, în contextul crizei provocate de pandemia de COVID-19.
În prognoza de primăvară, Comisia estimează o scădere economică „de proporții istorice” și spune că economia Blocului comunitar își va reveni în 2021, când ar urma să înregistreze o creștere de șase procente.
Paolo Gentiloni, comisarul european pentru Afaceri Economice, a avertizat recent că Europa se confruntă în această perioadă cu o criză financiară cum nu a mai întâlnit de la marea criză economică din anii ’30.