În ultimul raport „Global Risk”, Economist Intelligence Unit clasează o eventuală victorie a favoritului republican în alegerile prezidențiale americane pe poziția a 12-a, pe o scală în care cea mai mare amenințare actuală este considerată o „prăbușire brutală” a economiei chineze, clasată pe locul 20.
EIU argumentează nivelul acestei amenințări insistând asupra poziției de respingere a magnatului față de China și declarațiilor sale cu privire la extremismul islamist, apreciind că o propunere vizând interzicerea intrării musulmanilor în Statele Unite reprezintă un „instrument de recrutare puternic pentru grupările jihadiste”.
Grupul evocă totodată spectrul unui război comercial în timpul unei eventuale președinții a lui Trump și subliniază că politicile sale „tind să fie revizuite în mod constant”.
Trump „a fost extrem de ostil față de liberul-schimb, inclusiv față de NAFTA (Acordul de liber-schimb nord-american) și a catalogat China, în numeroase rânduri, drept un «manipulator de devize»”, afirmă EIU.
„El a adoptat o poziție de extremă-dreapta cu privire la Orientul Mijlociu și terorismul jihadist, susținând între altele uciderea familiilor teroriștilor și lansarea unor incursiuni terestre în Siria în vederea eliminării Statului Islamic (și preluării petrolului sirian)”, argumentează grupul.
Economist Intelligence Unit clasează un eventual conflict în Marea Chinei de Sud pe poziția a opta pe această scală și-l consideră de același nivel cu riscul ca Marea Britanie să părăsească Uniunea Europeană, dar plasează o criză a datoriei pe piața emergentă pe poziția a 16-a.
O eventuală victorie a lui Trump va torpila Parteneriatul Transpacific (TPP) dintre Statele Unite și alte 11 state americane și asiatice semnat în februarie, iar „atitudinea sa ostilă față de liberul-schimb, poziția de respingere față de Mexic și China mai ales, ar putea escalada rapid într-un răzbi comercial”.
„Există riscuri în legătură cu această prognoză, în special în eventualitatea unui atac terorist pe teritoriul american sau unei recesiuni economice bruște”, adaugă grupul.
Însă organizația afirmă că nu se așteaptă ca Trump să o învingă pe democrata Hillary Clinton, cel mai probabil adversar al său în alegeri, și subliniază că probabil Congresul ar bloca unele dintre cele mai radicale propuneri ale miliardarului, în cazul în care acesta ar obține victoria în scrutinul prezidențial de pe 8 noiembrie.
Tot pe poziția a 12-a, alături de o eventuală președinție a lui Trump, se află amenințarea reprezentată de Statul Islakic (SI), despre care EIU afirmă că riscă să pună capăt creșterii înregistrate în ultimii cinci pe piețele americană și europeană de acțiuni, în eventualitatea unei escaladări a atacurilor teroriste.
O eventuală destrămare a zonei euro în urma unei ieșiri a Grecei din blocul european (Grexit) a fost clasată pe locul al 15-lea, iar perspectiva unui nou „Război Rece” alimentat de intervențiile Rusiei în Ucraina și Siria pe locul al 16-lea.