Prima pagină » Știri externe » Economist: „Rusia va intra în faliment din cauza războiului. Este prețul pe care îl va plăti fiecare rus pentru tot restul vieții”

Economist: „Rusia va intra în faliment din cauza războiului. Este prețul pe care îl va plăti fiecare rus pentru tot restul vieții”

Economist: „Rusia va intra în faliment din cauza războiului. Este prețul pe care îl va plăti fiecare rus pentru tot restul vieții”
Sursa foto: Shutterstock

Piotr Zagala, șeful departamentului de investiții al filialei din Polonia a BNP Paribas, a explicat că Rusia va intra în faliment din cauza războiului din Ucraina.

De asemenea, specialistul mai atrage atenția că piețele financiare „nu vor uita niciodată” acțiunile lui Vladimir Putin, motiv pentru care „prețul va fi plătit de fiecare rus tot restul vieții”.

„Banca Centrală a Rusiei a decis să nu achite dobânzile aferente unor obligațiuni în valoare de 29 de miliarde de dolari. După câteva zile de război, Rusia a intrat în faliment. Piețele financiare nu vor uita asta niciodată. Chiar dacă Putin își retrage trupele astăzi, piețele vor cere prime de risc enorme mulți, mulți ani de acum încolo. Acesta este prețul pe care îl va plăti fiecare rus pentru tot restul vieții”, a scris Piotr Zagala pe LinkedIn.

Rușii de rând au început să simtă efectele sancțiunilor

Rușii de rând au început deja să simtă efectele sancțiunilor impuse de statele occidentale asupra țării, în contextul în care Rusia a invadat, joi, Ucraina.

Astfel, sancțiunile impuse asupra băncilor au început să își facă simțită prezența în viețile cetățenilor ruși, acestora fiindu-le mult mai greu ca înainte să își acceseze banii din conturi, arată BBC.

Însă aceasta nu este singura problemă cu care se confruntă oamenii de rând din Rusia. Potrivit unor declarații obținute de reporterii BBC, mulți dintre ruși se plâng că nu își mai pot permite plata ratelor pentru creditele ipotecare, după ce rata dobânzii a crescut luni la 20%.

Mai mult, aceștia au pierdut cele mai importante metode de plată, de la Visa și Mastercard, până la Apple Pay și Google Pay.

Pentru a face față, mulți ruși încearcă să scoată dolari americani din bănci, ceea ce a dus la cozi uriașe în fața sucursalelor bancare.La începutul anului 2022, un dolar se tranzacționa cu aproximativ 75 de ruble, iar un euro cu 80 de ruble. Dar războiul a contribuit la stabilirea unor noi recorduri. Luni, un dolar costa 113 ruble, iar un euro, 127 de ruble.

Autor
Daniel Matei a absolvit Facultatea de Jurnalism din București, iar de-a lungul ultimilor zece ani a lucrat pentru mai multe publicații online din România. El s-a alăturat echipei GÂNDUL.RO în ... vezi toate articolele

Citește și