Prima pagină » Știri externe » Ecuadorul consideră încheiat incidentul cu Marea Britanie referitor la Julian Assange. „A fost o eroare gravă din partea diplomației britanice să spună că vor intra în ambasada noastră”

Ecuadorul consideră încheiat incidentul cu Marea Britanie referitor la Julian Assange. „A fost o eroare gravă din partea diplomației britanice să spună că vor intra în ambasada noastră”

Ecuadorul consideră încheiat incidentul cu Marea Britanie referitor la Julian Assange.
Președintele ecuadorian Rafael Correa consideră încheiat un incident diplomatic cu Marea Britanie creat în urma unor "amenințări" britanice de a pătrunde în sediul ambasadei ecuadoriene în vederea arestării fondatorului site-ului WikiLeaks Julian Assange, relatează AFP

„Noi considerăm că nefericitul incident este încheiat. A fost o eroare gravă din partea diplomației britanice să spună că (britanicii) vor intra în (incinta) ambasadei noastre”, a declarat șeful statului ecuadorian.

„Este un lucru bun că Marea Britanie a renunțat la amenințare. Noi vom proceda ca și cum nu am fi primit niciodată vreo amenințare. De-acum înainte trebuie căutată o soluție comună, pe calea dialogului, în cazul lui Julian Assange”, a adăugat Correa.

„Este un lucru bun să reluăm calea diplomatică a negocierilor (…) și să căutăm o soluție comună, fără să abdicăm vreun moment de la principiile noastre, fără să negociem vreodată drepturile omului în cazul unei persoane”, a continuat președintele.

Correa a adăugat că o soluție implică fie un transfer al lui Julian Assange în Suedia, cu condiția ca acesta să nu fie extrădat către o țară terță, fie acordarea de către Marea Britanie a unui permis de liberă trecere pentru ca fondatorul WikiLeaks să poată părăsi ambasada ecuadoriană de la Londra și să meargă unde dorește.

La 16 august, Ecuadorul i-a acordat azil politic fondatorului australian al site-ului specializat în publicarea de informații WikiLeaks Julian Assange, în vârstă de 41 de ani, care încearcă să scape de o extrădare în Suedia, unde este acuzat de viol și agresiune sexuală.

Assange afirmă că se teme că va fi transferat în Statele Unite pentru a răspunde unor acuzații de spionaj, în urma divulgării de către site-ul său a peste 250.000 de telegrame diplomatice, ceea ce i-ar putea aduce o condamnare la moarte.

Însă Marea Britanie refuză să îl lase să părăsească teritoriul britanic.

Președintele ecuadorian și-a exprimat satisfacția față de „retractarea” Londrei, într-o notă diplomatică, în care Marea Britanie anunță, potrivit acestuia, că „nu s-a gândit niciodată să pătrundă în ambasada (ecuadoriană), că nu a existat niciodată nicio amenințare”.

Vineri, în cadrul unei reuniuni ministeriale a Organizației Statelor Americane (OEA), Marea Britanie, prin intermediul observatorului său permanent la OEA Philip Barton, a invitat „Guvernul ecuadorian să reia cât mai rapid posibil dialogul constructiv”, dând totodată asigurări că țara sa „nu a proferat niciun moment amenințări la adresa Ambasadei Ecuadorului”.

OEA și-a exprimat „solidaritatea și susținerea” față de Ecuador, îndemnând cele două țări să „continue negocierile”.

Correa nu a precizat când vor fi reluate contactele cu scopul soluționării situației fondatorului WikiLeaks.

Citește și