Prima pagină » Știri externe » Edward Mortimer, unul dintre cei mai cunoscuți jurnaliști din lume, a murit la 77 de ani

Edward Mortimer, unul dintre cei mai cunoscuți jurnaliști din lume, a murit la 77 de ani

Edward Mortimer, unul dintre cei mai cunoscuți jurnaliști din lume, a murit la 77 de ani

Edward Mortimer, cel mai cunoscut comentator de politică externă din cadrul Financial Times între 1987 și 1998 și cel care i-a redactat discursurile fostului șef ONU Kofi Annan între 1998 și 2006, a murit, duminică, la vârsta de 77 de ani.

În calitate de jurnalist, academician și membru al ONU, Mortimer a reprezentat un stâlp de moralitate, un apărător al drepturilor omului, al minorităților, care milita pentru rezolvarea conflictelor și promovare înțelegerii între state și comunități, scrie Financial Times.

Mortimer a fost activist politic și a candidat chiar și pentru un loc în Parlamentul European, fiind un absolvent de marcă al All Souls College, Oxford.

După o carieră strălucită la ONU, Mortimer a devenit senior vicepreședinte și șef de program pentru Salzburg Global Seminar, unde a apărat cu dârzenie minoritățile.

Mortimer a mai fost reporter și autorul unui raport despre „libertate și diversitate” pentru Consiliul Europei, concentrat asupra comunităților de migranți din Europa și America de Nord.

În slujba lui Annan

După 11 ani la Financial Times, Mortimer a început o carieră la ONU, ca redactor al discursurilor lui Kofi Annan.

Mark Malloch-Brown, șeful cabinetului lui Annan, a fost sceptic cu privire la întâlnire. El nu credea că acest jurnalist „intelectual, foarte cerebral, un absolvent de All Souls, va fi potrivit pentru Annan”.

S-a înșelat. „A fost o relație ca în rai”, a spus Malloch-Brown. Mortimer a reușit să fie un „model de claritate”, în completarea stilului secretarului-general african.

Jean-Marie Guéhenno, șeful ONU pentru menținerea păcii în acei ani, a declarat că Mortimer a adus acel intelect „ascuțit” la ONU. „Cred că a contribuit mult la stilul unic de conducere adoptat de Kofi Annan. A avut capacitatea să fie indignat, o calitate rară la ONU, dar apartenența sa puternică la etică nu a fost niciodată sufocantă. A fost un om modest, cu multe idei și discursurile lui Kofi Annan reflectă asta”, a spus Jean-Marie Guéhenno.

Mihai a urmat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității București între anii 2009-2012, după un an petrecut la SNSPA. A lucrat la numeroase publicații, dar și în agenții ... vezi toate articolele

Citește și