Prima pagină » Știri externe » Edward Snowden ar fi fost ales de CIA să îl asiste pe George W. Bush la summitul NATO din România

Edward Snowden ar fi fost ales de CIA să îl asiste pe George W. Bush la summitul NATO din România

Edward Snowden ar fi fost ales de CIA să îl asiste pe George W. Bush la summitul NATO din România
Edward Snowden, care a dezvăluit amploarea programului de supraveghere american, ar fi fost ales de CIA pentru a-l asista pe președintele George W. Bush la summitul NATO de la București în 2008, potrivit unei cărți bazate pe documentele oferite de el și citată de Liberation, în pagina electronică.

„Am fost format ca spion în sensul tradițional al termenului. Am trăit și am lucrat sub acoperire în străinătate, am făcut să pară că am un loc de muncă pe care nu îl aveam. Mi s-a dat un nume care nu era al meu”, a declarat Edward Snowden într-un interviu acordat NBC News, din care au fost publicate marți câteva extrase.

„Am lucrat pentru CIA sub acoperire în străinătate, am lucrat pentru agenția americană de Securitate (NSA) sub acoperire în străinătate. Am lucrat pentru serviciile de informații militare (DIA) în calitate de profesor la Academia pentru contraspionaj, unde am dezvoltat surse și metode pentru a garanta siguranța informațiilor noastre și a cetățenilor noștri în mediile cele mai ostile de pe planetă”, adaugă tânărul.

Aceste afirmații sunt susținute și de jurnalistul Glenn Greenwald, care a publicat o carte bazată pe documentele oferite de Snowden și intitulată „No place to hide”.

„Potrivit descrierii pe care (Snowden) o face muncii sale la Geneva, el era mai mult decât un administrator de sistem. El era considerat principalul tehnician și expert în probleme de securitate cibernetică din Elveția și primea ordin să se deplaseze din regiune în regiune pentru a rezolva problemele pe care nimeni nu era capabil să le rezolve. El a fost ales în mod expres de CIA pentru a-l asista pe președintele Bush în 2008 la summitul NATO din România”, se arată în carte.

Edward Snowden este inculpat în țara sa pentru spionaj și furt de documente aparținând statului.

Dezvăluirile sale, provenind din documente furate, au pus în dificultate administrația americană și au tensionat relațiile cu țările aliate furioase să descopere că Washingtonul înregistra chiar și conversațiile private ale unora dintre liderii lor.

Ele au generat, de asemenea, o dezbatere aprinsă în Statele Unite pe tema meritelor, limitelor și moralității unor astfel de programe.

Unii americani și politicieni au văzut în Snowden, refugiat în Rusia, un trădător și un criminal, care pune în pericol securitatea națională.

Citește și