Proiectul de rezoluție a fost adoptat la limită de eurodeputați, cu 285 pentru și 281 împotrivă.
„Statele membre ale Uniunii Europene trebuie să abandoneze toate procedurile penale împotriva lui Edward Snowden, să îi ofere protecție și, drept consecință, să evite extrădarea sau predarea sa altor părți, recunoscându-i statutul de activist pentru integritate și de apărător al drepturilor omului”, prevede rezoluția, care are caracter simbolic și riscă să genereze tensiuni diplomatice cu Administrația Barack Obama.
„Acest vot nu este o lovitură dată instituțiilor guvernamentale americane, ci o mână întinsă de prieteni. Este o șansă de a merge înainte”, a reacționat Edward Snowden, prin Twitter, după votul Parlamentului European.
Edward Snowden, în vârstă de 32 de ani, este cetățean american, fost angajat al Agenției Centrale pentru Informații (CIA) și fost colaborator al Agenției pentru Siguranță Națională (NSA). În anul 2013, Snowden a transmis publicațiilor The Guardian și The Washington Post o serie de documente clasificate care conțineau informații despre programe NSA de monitorizare a cetățenilor americani. Activistul american se află în prezent în Rusia, unde a primit azil politic temporar.
Președinția Statelor Unite i-a cerut lui Edward Snowden să revină pe teritoriul american pentru a fi judecat sub acuzațiile de spionaj și furt de proprietăți aparținând instituțiilor guvernamentale americane.
Într-o altă rezoluție, adoptată tot joi cu 342 de voturi pentru și 274 împotrivă, Parlamentul European avertizează că instituțiile europene nu au luat măsuri adecvate pentru protejarea cetățenilor UE de operațiuni masive de monitorizare.