Prima pagină » Știri externe » Efect de domino pe piețele globale după prăbușirea Silicon Valley Bank și problemele Credit Suisse: Prețul petrolului WTI a coborât sub 70 de dolari pe baril pentru prima dată după 2021, iar EURO și lira sterlină se depreciază puternic

Efect de domino pe piețele globale după prăbușirea Silicon Valley Bank și problemele Credit Suisse: Prețul petrolului WTI a coborât sub 70 de dolari pe baril pentru prima dată după 2021, iar EURO și lira sterlină se depreciază puternic

Efect de domino pe piețele globale după prăbușirea Silicon Valley Bank și problemele Credit Suisse: Prețul petrolului WTI a coborât sub 70 de dolari pe baril pentru prima dată după 2021, iar EURO și lira sterlină se depreciază puternic
Surse: Pixabay

Prețul petrolului brut a continuat să scadă miercuri, sortimentul WTI  tranzacționându-se la cel mai mic preț de după decembrie 2021, din cauza îngrijorărilor legate de potențialul impact economic al dificultăților întâmpinate de Credit Suisse și alte bănci după prăbușirea Silicon Valley Bank.

La ora 11:30 GMT (13:30 în România), petrolul Brent din Marea Nordului cu livrare în luna mai era mai ieftin cu 1,43%, la 76,34 dolari, tranzacționându-se la cel mai scăzut nivel din acest an,, transmite AFP, potrivit hotnews.ro.

Drept urmare, corespondentul său american, sortimentul West Texas Intermediate (WTI), cu livrare în aprilie, era în scădere cu 1,53%, la 70,24 dolari, după ce atinsese 69,76 dolari, minimul ultimelor 15 luni.

Astfel, prețurile ambelor sortimente – repere globale au scăzut cu peste 8% în această săptămână.

Repercusiunile falimentului băncii americane Silicon Valley Bank (SVB) continuă „să afecteze piețele financiare și piața petrolului”, stimulând investitorii să se îndrepte spre active de refugiu, spun analiștii de la Energi Danmark. „Piața se teme de o recesiune și o scădere a cererii, ceea ce împinge prețurile în jos”, au mai spus experții.

Euro și lira sterlină se depreciază puternic

De asemenea, problemele cu care se confruntă Credit Suisse au coborât indicele bancar european la cel mai scăzut nivel din acest an și au declanșat vânzări puternice pe piețele valutare.

Astfel, moneda europeană a scăzut cu 1,2%, până la 1,0605 dolari, lira sterlină a scăzut cu 0,8%, la 1,2065 dolari, iar francul elvețian s-a depreciat cu 1,2%, la 0,9251 dolari pe dolar, scrie și Reuters.

Dolarul, monedă de refugiu, a crescut puternic, indicele USD care măsoară moneda americană în raport cu șase monede similare urcând cu 0,9%, la 104,65.

„Veștile din această dimineață despre Credit Suisse provoacă toate daunele pe piețele valutare, iar acțiunile băncilor europene încasează o nouă lovitură astăzi”, a declarat Simon Harvey, Head of FX Analysis la Monex.

„Vânzarea acestor acțiuni nu face decât să sporească din nou îngrijorările legate de stabilitatea financiară, ceea ce are un efect în lanț pe piețele europene de obligațiuni guvernamentale și swap-uri, pe măsură ce perspectiva unei atitudini mai restrictive a Băncii Centrale Europene revine în centrul atenției”, a spus el.

Piețele financiare și-au schimbat pronosticurile privind majorarea ratelor BCE pe fondul turbulențelor din băncile europene. În prezent, piețele cotează la 50% șansele unei creșteri de 50 de puncte de bază a ratelor din zona euro de către BCE în ședința de joi. În prima parte a zilei, acestea estimau la 90% șansele unei astfel de mișcări.

„O criză bancară regională în SUA s-a transformat brusc într-o criză europeană”

Miercuri, îngrijorările legate de situația băncilor s-au cristalizat în jurul dificultăților Credit Suisse, în condițiile în care cel mai mare acționar, Saudi National Bank, a exclus orice majorare de capital al băncii aflate în dificultate.

„Ceea ce a început ca o criză bancară regională în SUA s-a transformat brusc într-o criză europeană”, a declarat pentru AFP Chris Beauchamp, analist la IG.

Petrolul începuse ședința europeană în creștere după „o avalanșă de date macroeconomice pozitive” din China, cel mai mare importator mondial de țiței, a declarat Stephen Brennock, analist la PVM Energy.

Vânzările cu amănuntul din această țară, principalul indicator al consumului gospodăriilor, au înregistrat prima lor creștere de după septembrie, semn al unei reveniri a activității după ridicarea restricțiilor anti-Covid.

Analiștii DNB au subliniat, de asemenea, o creștere a producției rafinăriilor chineze în ianuarie și februarie, indicând, de asemenea, o redresare a cererii de carburanți.

American Petroleum Institute (API) a estimat marți seară că stocurile de țiței au crescut cu 1,155 milioane de barili săptămâna trecută, dar cele de benzină au scăzut cu aproape 4,587 milioane de barili.

Totuși, datele API sunt considerate mai puțin fiabile decât cele ale EIA. Analiștii se așteaptă ca rezervele comerciale de țiței să crească cu 1,5 milioane de barili, dar cele de benzină să scadă cu 1,617 milioane de barili, potrivit unui sondaj făcut de Bloomberg în rândul experților.

Marinela Sârbu este absolventă a Facultății de Jurnalism în cadrul Universității Hyperion din București. În presa scrisă, a activat timp de doi ani ca redactor pe secția Externe în cadrul agenției ... vezi toate articolele

Citește și