Prima pagină » Știri externe » EFECTE. Fake news-urile și teoriile conspirației au dus la incendierea turnurilor de telefonie 5G în mai multe țări din Europa. Ce reprezintă de fapt acest tip de tehnologie

EFECTE. Fake news-urile și teoriile conspirației au dus la incendierea turnurilor de telefonie 5G în mai multe țări din Europa. Ce reprezintă de fapt acest tip de tehnologie

În mai multe țări din Europa turnurile de telefonie 5G au fost incendiate de cei care s-au lăsat influențați de fake news și teorii ale conspirației. Efecte? Actele de vandalism din ce în ce mai „populare”.

În publicația Politico, sub titlul „În Europa, vrăjitoarele au început să fie din nou arse pe rug”, autorii atenționează că în mai multe țări din Europaturnurile 5G au fost incendate așa cum în Evul Mediu multe femei au fost arse pe rug fiind acuzate de vrăjitorie.

Actele de vandalism au avut loc în Olanda, Italia, Iranda, Belgia, Cipru și Marea Britanie iar autorii acestora și-au motivat acțiunile susținând că stațiile 5G ar răspândi coronavirusul sau că ar emite radiații care slăbesc sistemul imunitar. Unii dintre ei susțin faptul că virusul SARs-CoV-2 nu ar exista de fapt, ci este folosit ca un paravan pentru a ascunde efectele tehnologiei 5G.

Teoriile conspirației duse la extrem în Marea Britanie

În Marea Britanie, unde au avut loc aproximativ 60 de acte de vandalism, cei care cred că teoriile conspirației au dus lucurile la un alt nivel – susțin că au descoperit pe bancnota de 20 de lire un turn 5G, care reprezintă de fapt un meaj codat. Însă, de fapt, potrivit publicației citate, ceea ce descoperiseră aceștia era de fapt farul din Magrgarate, orașul iubit de J.M.W. Turner, artistul portretizat pe bancnotă.

În ciuda faptul că autoritățile competenete din mai multe țări au încercat să le explice oameniice reprezintă tehnologia 5G, cum poate fi folosită pentru binele umanității, dar și faptul că nu are astfel de efecte nocive invocate de conspiraționiști, totuși actele de vandalism au crescut în ultima perioadă, mai ales în timpul pandemiei de coronavirus.

Autorii articolului din publicația Politico precizează că acste teorii conspiraționiste ar fi lansate de fapt în funcție de interesele politice. Aceștia menționează situația din Rusia care are o o campanie de perturbare a societăților occidentale, diverse publicații rusești inundând spațiul public cu informații false și alarmante despre 5G, numind noua tehnologie purtătoare de „cancer fără fir”.

Însă, președintele Rusiei, Vladimir Putin, a ordonant lansarea rețelelor 5G în Rusia, în luna februarie din acest an.

Reacția YouTube

Se pare că mai mulți conspiraționiști și-au făcut planurile în mediul online, pe platforme precum Facebook și YouTube. Cea din urmă anunța la începutul lunii aprilie că va reduce volumul de conținut care răspândește teorii ale conspirațiilor legate de legătura dintre tehnologia 5G și coronavirus, după ce mai mulți stâlpi de telecomunicație din Marea Britanie fuseseră incendiați.

Totuși, conținutul conspiraționist despre rețelele mobile 5G, care nu menționează direct coronavirusul, va rămâne la dispoziția utilizatorilor. Platforma de conținut video va sancționa aceste tipuri de materiale cu pierderea veniturilor din publicitate și va elimina rezultatele din căutări.

De asemenea, potrivit sursei citate, politicienii din Europa și Statele Unite au hrănit și ei anxietățile cetățenilor demonizând Huawei, compania chineză care construiește rețele 5G și chiar China pentru că ar fi fost sursa coronavirusului.

Situația din Olanda

Numeroase turnuri de telecomunicaţii din Olanda au fost avariate în ultimele zile în urma unor acte de sabotaj comise de militanţi care se opun instalării tehnologiei 5G.

Militanţi anti-5G au distrus turnuri de telecomunicaţii, unele prin incendiere. Multe organizaţii din Olanda se opun tehnologiei 5G, exprimând preocupări privind efectele undelor electromagnetice asupra sănătăţii.

Agenţia olandeză pentru Securitate şi combaterea Terorismului (NCTV) a confirmat că au existat „diverse incidente” la turnuri de telecomunicaţii.

Ce reprezintă tehnologia 5G și de ce toată lumea se teme de ea

Ca și în cazul tehnologiilor în generațiile anterioare de telefoane, rețelele 5G se bazează pe semnale transmise de unde radio – parte din spectrul electromagnetic – transmise între o antenă și telefoane.

Suntem înconjurați de radiații electromagnetice tot timpul – de la semnalele de televiziune și radio, precum și tehnologii, inclusiv telefoane mobile, dar și surse naturale, cum ar fi lumina soarelui.

5G utilizează unde de frecvență mai mare decât rețelele mobile anterioare, permițând mai multor dispozitive să aibă acces la internet în același timp și la viteze mai rapide.

Citește întregul material aici.

Autor

Citește și