Efectele războiului: 80% din populație aruncată în sărăcie, iar speranța de viață scăzută cu 20 de ani
Raportul Centrului Sirian pentru Cercetări Politice prezintă o imagine devastatoare a „prăbușirii sistematice și distrugerii” fundației economice a Siriei, afirmând că bogăția, infrastructura, instituțiile și mare parte din forța de muncă au fost „distruse”, relatează Associated Press.
Aproape trei milioane de sirieni și-au pierdut locurile de muncă în timpul conflictului, ceea ce înseamnă că peste 12 milioane de persoane au rămas fără principala sursă de venit, adaugă raportul, precizând că rata șomajului a crescut de la 14,9 la sută în 2011, la 57,7 la sută la sfârșitul lui 2014.
„În condițiile în care o mare parte a comunității a pierdut șansa de a lucra și a obține un venit, peste 4 din 5 sirieni trăiesc acum în sărăcie”, subliniază raportul. „Întrucât a devenit o țară de săraci, 30 la sută din populație a coborât într-o sărăcie abjectă, în care familiile se luptă să obțină alimentele de bază necesare supraviețuirii”.
Potrivit raportului, conflictul de patru ani, alături de dezintegrarea economică și fragmentarea socială au condus la o scădere de 15 procente a populației Siriei, de la 20,87 de milioane în 2010, până la 17,65 milioane la sfârșitul anului trecut.
Sirienii reprezintă acum cea mai mare populație de refugiați din lume după palestinieni, după ce 3,33 milioane de persoane au fugit în alte țări, continuă textul. În plus, 1,55 milioane de sirieni au plecat din țară pentru a-și găsi de lucru și o viață în siguranță, în timp ce alți 6,8 milioane și-au părăsit locuințele dar rămân în Siria.
Raportul, susținut de Programul de Dezvoltare al ONU și de agenția ONU pentru refugiați palestinieni, mai afirmă că economia Siriei continuă să se deterioreze.
În contextul intensificării violențelor, numărul deceselor a crescut dramatic la 210.000, iar cel al răniților la 840.000, reprezentând în total 6 la sută din populația Siriei, conform textului.
„La fel de teribil este dezastrul tăcut care a redus speranța de viață la naștere de la 75,9 ani în 2010, la 55,7 ani la sfârșitul lui 2014”, o scădere de 27 de procente, precizează raportul.
Educația este de asemenea „în stare de colaps”, în condițiile în care 50,8 la sută dintre copiii de vârstă școlară nu mai merg la cursuri în anul școlar 2014-2015, iar aproximativ o jumătate dintre ei au pierdut trei ani de școală.