Migrația netă a scăzut cu 106.000 de persoane, ajungând la 230.000 în anul care a trecut de la referendumul pentru ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, arată cifrele publicate de Biroul Național de Statistică din Regat.
Rata migrației către Regatul Unit se situează, astfel, la cel mai scăzut nivel din iunie 2013, regresul de 82.000 de imigranți apărând pe fondul reticenței cetățenilor europeni de a veni în Marea Britanie. Per total, scăderea ratei migrației nete este cea mai abruptă din anii 1980, perioada în care oamenii care s-au mutat în Regat i-au depășit numeric pe cetățenii care erau deja stabiliți pe teritoriul britanic. Biroul Național de Statistică al Marii Britanii a transmis că, cel mai probabil, principalul factor care a condus la acest declin este votul pro-Brexit.
Premierul britanic Theresa May a declarat anterior că își dorește reducerea migrației nete cu câteva zeci de mii de cetățeni, o promisiune care a fost pentru prima dată lansată de guvern în anul 2010 și menită să-i asigure pe britanici că au măsura impactului pe care imigrația îl are asupra serviciilor sociale. În fiecare an din 1998 încoare migrația netă în Marea Britanie a trecut de 100.000 de oameni, pe măsură ce din ce în ce mai mulți muncitori de peste hotare erau atrași de o monedă stabilă, cum este lira sterlină, de o economie vibrantă și reguli de angajare lejere.
Jonathan Portes, profesor de economie la King’s College din Londra, a corelat această scădere a imigranției cu încetinirea economiei britanice de la votul pentru Brexit, dar și cu slăbirea lirei sterline, ceea ce înseamnă că muncitorii străini ar câștiga mai puțin, convertind salariul din Regat în moneda națională.
„Faptul că Regatul Unit este un loc mai puțin atrăgător în care să locuiești și să muncești nu poate fi o veste bună, ceea ce înseamnă că, în consecință, vom fi mai săraci”, a declarat Portes citat de Reuters, care a mai avertizat și înainte asupra pericolului ca Brexitul să afecteze economia țării. În următorii ani, migrația netă către Marea Britanie ar putea scădea chiar la nivelul de 150.000 de persoane.
Conform calendarului convenit, Marea Britanie va părăsi Uniunea Europeană pe 29 martie 2019. În ultimele decenii, imigranții au ajutat la dezvoltarea economiei Regatului. Comerțul cu amănuntul, turismul, industria manufacturieră și sectorul agriculturii sunt zone care se bazează în principal pe mână de lucru din străinătate.