EFECTUL BUMERANG. Ce consecințe ar avea, de fapt, obsesia SUA pentru Putin
„Luni întregi, președintele Vladimir Putin a negat, în mod previzibil, acuzațiile privind ingerințele în scrutinul prezidențial din Statele Unite, calificându-le știri false alimentate de isteria rusofobă. Și mai surprinzător, unii dintre cei mai mari adversari din Rusia ai lui Vladimir Putin, în principal liberali prooccidentali care consideră Statele Unite model de valori democratice și excelență jurnalistică, se alătură acum valului de proteste față de fixația americanilor privind ingerințele Moscovei în afacerile interne de la Washington”, comentează editorialistul Andrew Higgins într-un articol publicat în cotidianul The New York Times sub titlul „De ce denunță adversarii lui Vladimir Putin fixația SUA privind ingerințele electorale”.
„Este deja prea mult. Ceea ce se întâmplă cu «investigația privind ingerințele Rusiei» nu este doar o rușine, ci și o întunecare colectivă a minților”, afirmă Leonid Volkov, principalul consider al liderului opoziției ruse, Aleksei Navalnîi.
„Ceea ce îi deranjează cel mai mult pe criticii lui Vladimir Putin în legătură cu obsesia Americii pentru Rusia este faptul că intensifică o campanie constantă a presei de stat de la Moscova. La televiziuni, în ziare și în spațiul online, Vladimir Putin este caracterizat drept un campion al strategiilor care a obținut victorie după victorie pe plan global pentru Rusia, o națiune mai slabă economic, militar și demografic comparativ cu Statele Unite”, explică NYT.
„Kremlinul este, desigur, foarte mândru de povestea cu ingerințele ruse. Aceasta arată că nu sunt doar un grup de tipi învechiți din KGB care nu înțeleg tehnologiile digitale, ci o forță foarte puternică de genul poveștilor cu James Bond. Această imagine ne afectează foarte mult activitățile. Vladimir Putin nu este un geniu în materie de geopolitică”, adaugă Leonid Volkov, într-un interviu acordat NYT.