EFECTUL BUMERANG din războiul sancțiunilor SUA-Rusia. UE se repoziționează: „Trebuie să ne apărăm interesele”
Statele Unite au impus sancțiuni suplimentare Rusiei, din cauza presupusei implicări în scrutinul prezidențial american. Noile măsuri afectează afaceri ale unor companii europene cu firme ruse, în special proiectul gazoductului Nord Stream 2, între Rusia și Germania, Austria și Franța.
„Eu am avertizat la summitul G7 de la Taormina (Italia) și la reuniunea G20 din orașul german Hamburg că, în cazul în care americanii vor aproba noi măsuri de sancționare (împotriva Rusiei -n.red.), suntem pregătiți să reacționăm în mod adecvat în câteva zile”, a declarat miercuri seară Jean-Claude Juncker, citat de postul OTS.
„Suntem pregătiți: trebuie să apărăm interesele economice europene în relația cu Statele Unite și vom face acest lucru”, a atras atenția Jean-Claude Juncker.
Trump semnează și apoi contestă
Donald Trump, președintele SUA, a contestat proiectul de rezoluție privind sancțiunile Rusiei, pe care tocmai l-a promulgat, afirmând că are „deficiențe” și denunțând limitarea atribuțiilor prezidențiale în materie de politică externă.
Imediat după promulgarea rezoluției, Donald Trump a afirmat că documentul are „deficiențe grave”.
„Prin limitarea flexibilității Executivului, proiectul îngreunează acțiunile Statelor Unite de a obține acorduri bune pentru poporul american și va contribui la apropierea în relațiile dintre China, Rusia și Coreea de Nord”, a argumentat Donald Trump, potrivit cotidianului The Washington Post.
„Autorii Constituției noastre au plasat afacerile externe în sarcina președintelui. Această rezoluție va demonstra înțelepciunea acelei opțiuni”, a adăugat Donald Trump.
Rezoluția Congresului SUA menține sancțiunile impuse de Administrația Barack Obama și prevede măsuri suplimentare împotriva unor indivizi implicați în anumite activități contrare intereselor SUA.
De asemenea, rezoluția limitează capacitatea președintelui de a atenua sancțiunile impuse Rusiei. Decizia de limitare a atribuțiilor prezidențiale în acest caz a fost luată în contextul în care Donald Trump este perceput ca având poziții favorabile față de Moscova. Rusia este acuzată că a influențat scrutinul prezidențial din Statele Unite în favoarea lui Donald Trump.