Criza din Cipru a dus la exacerbarea sentimentelor anti-euro în acest stat, până în punctul în care doi din trei ciprioți ar prefera în momentul de față ca țara lor să părăsească zona euro și să își consolideze, în schimb, relațiile cu Rusia, potrivit unui sondaj citat de agenția EFE și preluat de Agerpres.
Sondajul vine la scurt timp după solicitarea troicii (Uniunea Europeană-Banca Centrală Europeană și Fondul Monetar Internațional) de a impozita depozitele din băncile din Cipru drept condiție la un împrumut acordat acestui stat. Anunțul despre această propunere a cauzat panică în rândul populației și a obligat băncile să își suspende activitatea.
În cele din urmă, propunerea a fost respinsă de Parlament, un vot pe care îl aprobă 91% dintre persoanele intervievate în sondajul citat de EFE.
În plus, peste 67% dintre respondenți au răspuns afirmativ când au fost întrebați dacă țara lor ar trebui să părăsească zona euro și să se concentreze asupra apropierii de Rusia.
De altfel, decizia parlamentului cipriot de a respinge condiția troicii a stârnit îngrijorare și în rândul oficialilor din zona euro, care vorbesc tot mai mult despre un posibil colaps al economiei statului sud-european, scrie Reuters.
Agenția de presă a avut acces la notițele care detaliază conținutul unei teleconferințe avute miercuri de grupul de lucru al zonei euro (miniștri de finanțe și șefi de trezorerii), care au descris situația din Cipru drept prea dominată de emoții pentru a se putea lua decizii raționale. Mai mult, oficialii zonei euro au făcut referire la nevoia unor „discuții deschise privind ieșirea Ciprului din zona euro”, mai scrie Reuters.