Victoria magnatului a zguduit din temelii multe dintre așteptările politicienilor care vor fi implicați în alegerile de anul viitor, inclusiv din Franța și Germania, acolo unde partidele de extremă dreapta au mari șanse sa obțină victorii importante.
„Populismul demagogic nu este o problemă doar în America. Și în oricare alt loc din Vest dezbaterea politică este într-o situație alarmantă”, a spus Schaeuble pentru Bild, citat de Reuters.
Cancelarul Angela Merkel are, totuși, cele mai mari șanse să obțină un al patrulea mandat la alegerile din septembrie, întrucât conservatorii sunt cu aproximativ 10% înaintea rivalilor în sondaje, însă, oricum ar fi, politicile sale de deschidere în privința refugiaților i-au enervat pe alegători. La polul opus se află Alternativa pentru Germania, formațiune de extremă dreapta care a adoptat o retorică anti-imigrație și care este din ce în ce mai populară printre susținătorii marilor partide.
Schaeuble a transmis că politicienii trebuie să fie mai receptivi la politicile de incluziune și la alegători, pentru că oamenii consideră că nu dețin controlul asupra lucrurilor care se întâmplă în țara lor, inclusiv în legătură cu problema imigrației și a politicilor Băncii Centrale Europene:„Dacă principalele partide din țara noastră nu oferă răspunsuri, atunci votanții se vor orienta spre populiști”, a spus și Hans Peter Friedrich, membru al Uniunii Creștin-Sociale (CSU).
Alegerile din SUA reprezintă un avertisment pentru Germania, a precizat comisarul european pentru economia și societatea digitală, Guenther Oettinger, a afirmat, la postul de radio oficial german.„Lucrurile se simplifică: negru sau alb, bun sau rău, corect sau greșit. Pot fi adresate întrebări simple, dar nu trebuie să oferim răspunsuri simpliste”, a explicatOettinger.
Acesta a mai spus și că politicienii și mass media ar trebui să explice subiectele complicate mai degrabă prin fapte și că ar trebui și să se folosească de social media pentru a ajunge la alegătorii tineri, prin noua lume digitală.
Partidul Alternativa pentru Germania a salutat miercuri victoria lui Donald Trump, ca o dovadă a scăderii influenței elitelor politice. Oricum ar fi, sondajele realizate în Germania arată că 82% dintre nemți cred că faptul că Trump a devenit președinte este rău sau foarte rău. Estimările au demonstrat și că 65% dintre germani se așteaptă ca relațiile cu SUA să se deterioreze sub Administrația Trump.
La rândul ei, Merkel s-a oferit să lucreze îndeaproape cu Trump pe baza unor valori comune precum democrația, libertatea, respectul pentru litera legii, pentru rasa, religia și genul oamenilor.