Egiptul adoptă o reformă controversată cu privire la dreptul de a manifesta
Președintele egiptean interimar a promulgat duminică o lege controversată ce permite autorităților instalate la putere de armată după destituirea președintelui islamist Mohamed Morsi să interzică reuniuni sau manifestații care ar amenința securitatea publică, relatează AFP.
Textul, care stârnește de mai multe săptămâni nemulțumirea apărătorilor drepturilor omului, prevede pedepse de la unu până la cinci ani de închisoare pentru delicte mergând de la port de cagulă până la cel de port de arme în timpul defilărilor sau reuniunilor, a anunțat în cursul unei conferințe de presă purtătorul de cuvânt al Președinției Egiptului, Ehab Badawi.
În plus, legea obligă organizatorii să informeze autoritățile de manifestația lor cu cel puțin trei zile înainte de organizare. Organizatorii de manifestații trebuie, de asemenea, să furnizeze datele lor de contact, locul sau traseul defilării, revendicările și sloganurile care vor fi scandate. Ministerul de Interne poate decide interzicerea reuniunii în cazul în care consideră că aceasta reprezintă o „amenințare pentru securitate”, a explicat Badawi.
Intervievat de AFP, premierul Hazem al-Beblawi a precizat că statul nu așteaptă de la organizatori să „solicite autorizare” din partea autorităților, ci „să le informeze”
„Această lege nu îngrădește dreptul de a manifesta, ci vizează protejarea drepturilor manifestanților”, a insistat el.
O sursă guvernamentală a precizat pentru AFP că textul inițial a suferit modificări. „Se prevedea ca organizatorii să informeze cu șapte zile înainte despre organizarea unei manifestații, acest termen a fost redus la trei”, a precizat sursa.
Într-o țară în care Guvernul reprimă de la jumătatea lunii august într-un mod extrem de violente manifestațiile islamiste care reclamă reîntoarcerea la putere a lui Morsi, legea prevede, în caz de violențe din partea unor manifestanți, o „utilizare graduală a forței”, mergând de la „avertismente verbale și folosirea gloanțelor cu plumb până la tunuri de apă, bastoane și gaze lacrimogene”.
Legea interzice totodată organizarea reuniunilor într-un lăcaș de cult sau începerea manifestațiilor în asemenea locuri.
Duminică dimineață, chiar înainte de promulgarea legii, aproximativ 20 de organizații care activează în domeniul apărării drepturilor omului au denunțat „abordarea opresivă” a Guvernului condus de facto de armată. Această lege „incriminează manifestațiile și reuniunile publice și oferă puteri depline statului pentru a dispersa în forță reuniunile pașnice”, au afirmat ei.
Mai multe ONG-uri, dar și ONU, au îndemnat Guvernul egiptean să renunțe la această lege, acuzându-l că vrea să anuleze cuceririle revoluției populare care a provocat înlăturarea de la putere a lui Hosni Mubarak în 2011, după trei decenii de putere absolută.
Promulgarea legii intervine într-un moment în care poliția și armata au lansat un val de reprimare sângeroasă vizând orice manifestant care reclamă reîntoarcerea la putere a lui Morsi, primul președinte ales democratic în Egipt, și a partidului său, Frăția Musulmană
Peste o mie de manifestanți pro-Morsi au fost uciși de atunci, iar peste 2.000 de membri ai Fraților Musulmani arestați.
Duminică, defilări pro-Morsi au fost organizate în mai multe orașe ale țării.