Prima pagină » Știri externe » Egiptul interzice vânzarea VESTELOR GALBENE, de teama unor proteste inspirate de mișcările din Franța

Egiptul interzice vânzarea VESTELOR GALBENE, de teama unor proteste inspirate de mișcările din Franța

Egiptul interzice vânzarea VESTELOR GALBENE, de teama unor proteste inspirate de mișcările din Franța
Autoritățile egiptene au introdus discret o serie de restricții privind vânzarea vestelor galbene reflectorizante, de teama unor proteste inspirate de Vestele Galbene din Franța. Egiptul aniversează în luna ianuarie a anului viitor opt ani de la protestele care au dus la înlăturarea de la putere a liderului Hosni Mubarak.

Comercianții de echipamente de siguranță de pe piața muncii au fost instruiți să nu vândă veste galbene unor clienți din afara industriei. De asemenea, vânzările se vor face către companiile verificate și cu permisiunea poliției. Cei care vor încălca regulile vor fi sancționați, scrie Bloomberg.

Șase retaileri din Cairo, unde sunt concentrate mai multe magazine de echipamente pentru muncitori, nu vor mai vinde veste galbene. Doi din ei au refuzat să le vândă, fără să ofere explicații, iar ceilalți patru au fost sfătuiți de către poliție să nu comercializeze asemenea produse.

„Se pare că nu vor o situație similară celei din Franța”, a declarat un vânzător. „Poliția a venit și ne-a zis să nu le mai vindem. Când am întrebat de ce, au spus că nu fac altceva decât să respecte ordinele”, a spus un alt comerciant. Ambii au vorbit sub protecția anonimatului, de teama unor represalii.

 

Oficialii pe securitate au declarat că restricțiile vor rămâne în vigoare până la sfârșitul lunii ianuarie. Ei au precizat că importatorii de echipamente industriale de securitate a muncii și vânzătorii en gros se vor întâlni cu poliția din Cairo, pentru a fi informați cu privire la noul regulament.

În ultimii doi ani, autoritățile egiptene s-au mobilizat drastic și au detașat forțe de ordine în toată țara, pentru a preveni orice marș în cadrul aniversării din 25 ianuarie, când a început revolta (2011).

Negad Borai, un avocat pentru drepturile omului, a declarat că guvernul egiptean ar putea amâna majorările de prețuri, preconizate pentru 2019, „pentru a evita proteste inspirate de ceea ce se întâmplă în Franța”.

 

Președintele Abdel-Fattah el-Sissi a fost ales în 2014 și, la începutul acestui an, a câștigat un al doilea mandat, fără un oponent vizibil. El-Sissi a orchestrat o ofensivă împotriva criticilor, trimițând la închisoare mii de islamiști, alături de activiști pro-democrație.

Liderul egiptean este acuzat că a eliminat unele din libertățile obținute în urma revoltelor din 2011, a redus la tăcere numeroși critici și a stabilit reguli draconice pentru organizațiile care protejează drepturile omului.

Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2006. Între ... vezi toate articolele

Citește și