Intrările în zeci de instituții școlare de la Roma sunt baricadate întrucât elevii, înarmați cu pensule, manifestează împotriva tăierilor bugetare și stării deplorabile a unor clădiri, ei înșiși dând un strat de vopsea sălilor de clasă decrepite, relatează AFP.
La Liceul Tasso, după ce au pus deoparte sacii de dormit și resturile cinei luate cu o zi înainte, unii elevi încep să îndepărteze desenele graffiti de pe pereții toaletelor.
„Nu mai putem suporta această situație”, explică Alessandro Spaggiari, în vârstă de 18 ani, în timp ce prietenii săi prepară ipsos proaspăt pentru a acoperi pereții.
„Deoarece nu avem fonduri pentru a întreține sălile de clasă și a menține școala în conformitate cu normele de securitate, am decis să ne ocupăm de acest lucru noi înșine”, afirmă el.
Nivelul ridicat al șomajului în rândul tinerilor, de peste 30 la sută și de trei ori mai mare decât media națională, i-a determinat pe liceeni și studenți să manifesteze. Uneori, manifestațiile au fost marcate de ciocniri violente cu forțele de ordine.
Peste 70 de instituții școlare au fost ocupate de către elevi în toată regiunea Romei pentru a protesta față de tăierile bugetare în domeniul educației, în timp ce Italia este blocată în recesiune. Alte zeci de școli sunt ocupate în restul țării.
„Această generație a fost atât de mult maltratată de clasa politică încât are tendința să vadă numai aspectele negative ale politicii guvernamentale în domeniul educației”, explică pentru AFP Mario Morcellini, specializat în probleme de educație la Universitatea Sapienza, din Roma.
„Nimeni în țară nu mai are încredere în politicieni, în special tinerii”, adaugă el.
În sălile de clasă ocupate în întreg orașul, elevii au format centre de coordonare cu scopul organizării unei noi manifestații în acest weekend, insistând asupra faptului că vor ca aceasta să se desfășoare pașnic.
Părinții elevilor care încearcă să intre în licee trebuie să se oprească la ușă, cu excepția cazului în care aduc provizii.
„Ne asigurăm ca toată lumea să primească trei mese pe zi”, subliniază Alessandro Spaggiari, chiar dacă mulți pleacă pe la amiază pentru a mânca o farfurie de paste făcute acasă.
Elevii de la Tasso s-au răspândit în oraș, cum ar fi în Piazza del Popolo, unde experți îi informează asupra drepturilor lor constituționale de la megafoane.
„O întreagă generație este în pericol. Clasa politică se pare că nu înțelege importanța educației publice. Ei trebuie să investească în viitorul nostru. Acum!”, se revoltă Cecilia, în vârstă de 17 ani.
Un proiect de lege controversat în curs de examinare în Parlament, care va permite instituțiilor școlare să apeleze la fonduri private mai degrabă decât la fonduri publice, care le va da o flexibilitate mai mare asupra programelor și va reduce puterea unor profesori, alimentează furia lor.
În opinia lui Giovanni, în vârstă de 17 ani, proiectul va determina privatizarea agresivă a sistemului educativ, va transforma profesorii în manageri și va avea în cele din urmă o consecință negativă asupra educației. „Nu numai protestăm, ci propunem răspunsuri”, se apără el.
Expertul Mario Morcellini apreciază la rândul său că elevii abordează greșit problema.
„Avem nevoie de investiții din exterior în această perioadă de austeritate. Dar, șansele unei privatizări sunt slabe în realitate, fiindcă societățile italiene sunt cu disperare ignorante față de beneficiile care ar rezulta din investiția în școli”, deplânge el. „Fără schimbare în atitudinile culturale, mă îndoiesc că se poate găsi cineva care dorește să investească sub orice formă”, concluzionează el.