Elicopterul președintelui Iranului, Ebrahim Raisi, a „aterizat forțat” în munți, anunță TEHERAN. Ce se întâmplă dacă Raisi a murit

Publicat: 20 05. 2024, 01:07
Actualizat: 20 05. 2024, 01:31

Un elicopter dintr-un convoi de trei, în care se afla președintele iranian Ebrahim Raisi, a fost implicat într-un accident, a anunțat duminică televiziunea de stat iraniană, transmite Reuters. Două dintre aceste elicoptere transportau miniştri şi oficiali care au ajuns la destinaţie în siguranţă, potrivit agenției de presă iraniene Tasnim. Echipele de salvare se îndreaptau spre locul accidentului în condiții meteo deosebit de dificile. Presa iraniană a furnizat rapoarte contradictorii cu privire la incident și nu există încă nici o confirmare oficială.

UPDATE: Cine îi ia locul lui Raisi

În cazul decesului președintelui Iranului, Ebrahim Raisi, vicepreședintele va prelua funcția, cu aprobarea liderului suprem, scrie Al Jazeera.

În cazul unui deces al președintelui iranian, constituția iraniană prevede că primul vicepreședinte – care este acum Mohammad Mokhber – va prelua funcția de președinte, cu aprobarea liderului suprem. Potrivit ierarhiei politice iraniene, șeful statului este liderul suprem Ali Khamenei, iar președintele este considerat șeful guvernului, al doilea la comandă.

În 50 de zile se organizează alegeri

În cazul în care al doilea la comandă moare, atunci primul vicepreședinte va fi la conducere, iar în 50 de zile țara trebuie să meargă la alegeri pentru a alege un nou președinte.

Ayatollahul Ali Khamenei: „Rugați-vă pentru Raisi”

Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a declarat că naţiunea „trebuie să se roage” pentru Ebrahim Raisi, a relatat televiziunea de stat IRIB, citată de BBC.

„Poporul iranian nu trebuie să-şi facă griji, nu va exista nicio perturbare în activitatea ţării”, a adăugat el.

UPDATE ora 20.50. Căutările aeriene au fost sistate din cauza întunericului

Purtătorul de cuvânt al serviciilor de urgenţă din Iran, Babak Yektaparast, a anunţat sistarea căutării pe cale aeriană a elicoperului preşedintelui Ebrahim Raisi, duminică seară, la scurt timp după lăsarea întunericului, relatează Al Jazeera.

„Din păcate, continuarea operaţiunilor aeriene nu a mai fost posibilă din cauza ceţii intense şi întunericului din întreaga regiune”, a declarat el, adăugând că au fost trimise mai multe ambulanţe.

Oficialul a subliniat însă că ambulanţele aeriene sunt în aşteptare, pregătite, în Tabriz şi Teheran.

Știrea inițială. Elicopterul făcea parte dintr-un convoi de trei elicoptere. Două dintre aceste elicoptere transportau miniştri şi oficiali care au ajuns la destinaţie în siguranţă, potrivit Tasnim.

”Seyyed Mohammad-Ali Al-Hashem, imamul rugăciunii de vineri din Tabriz şi ministrul de Externe Hossein Amirabdollahian se aflau, de asemenea, în elicopter cu preşedintele”, a spus Tasnim la X.

”Unii dintre însoţitorii preşedintelui din acest elicopter au reuşit să comunice cu Cartierul General Central, ridicând speranţa că incidentul s-ar fi putut încheia fără victime”, a relatat agenţia de presă iraniană Tasnim, pe platforma de socializare X, citată de CNN.

Nu este clar care este starea exactă a elicopterului lui Raisi.

ABC News notează că un elicopter care îl transporta pe președintele iranian Ebrahim Raisi a suferit duminică o „aterizare forțată”, citând televiziunea de stat iraniană, fără a oferi detalii.

Raisi, un candidat la funcția supremă

Raisi, în vârstă de 63 de ani, este un dur care a condus anterior justiţia din ţară. El este considerat un protejat al liderului suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, iar unii analişti au sugerat că l-ar putea înlocui pe liderul în vârstă de 85 de ani după moartea sa sau demisia din funcţie.

Raisi se deplasa în provincia iraniană Azerbaidjanul de Est. Televiziunea de stat a descris zona în care s-a produs incidentul ca fiind în apropiere de Jolfa, un oraș aflat la granița cu națiunea Azerbaidjan, la aproximativ 600 de kilometri nord-vest de capitala iraniană, Teheran.

Echipele de salvare se îndreptau duminică după amiaza spre locul accidentului. Presa iraniană a furnizat rapoarte contradictorii cu privire la incident și nu a existat încă nicio confirmare oficială. Salvatorii au fost împiedicați de condițiile meteo nefavorabile din zonă. Au fost raportate ploi abundente, însoțite de vânt.

Raisi fusese în Azerbaidjan duminică dimineața devreme pentru a inaugura un baraj împreună cu președintele azer Ilham Aliyev. Este al treilea baraj pe care cele două națiuni l-au construit pe râul Aras.

Iranul pilotează o varietate de elicoptere în țară, dar sancțiunile internaționale fac dificilă obținerea de piese pentru acestea. De asemenea, flota sa militară aeriană datează în mare parte de dinainte de Revoluția Islamică din 1979.