Antreprenorul american Elon Musk, un apropiat al președintelui-ales al SUA Donald Trump, a exprimat susținere pentru formațiunea de extremă-dreapta Alternativă pentru Germania (AfD), aflată pe locul al doilea în preferințele electorale înaintea scrutinului parlamentar.
”Doar AfD poate salva Germania”, a afirmat Elon Musk, într-un mesaj postat pe platforma X, pe care o deține.
Only the AfD can save Germany https://t.co/Afu0ea1Fvt
— Elon Musk (@elonmusk) December 20, 2024
”Un mesaj evident din partea lui Elon Musk”, a reacționat partidul Alternativă pentru Germania (AfD), considerat de extremă-dreapta.
Înaintea scrutinului parlamentar anticipat care ar putea avea loc în februarie în Germania, Uniunea Creștin-Democrată (CDU, centru-dreapta, opoziție), condusă de Friedrich Merz, este la nivelul de 31% în preferințele electorale, fiind urmată de partidul de extremă-dreapta Alternativă pentru Germania (AfD, opoziție), cu 18%. În ultimele săptămâni, popularitatea CDU a scăzut cu 1-2%, în timp ce cea a AfD este în creștere. Partidul Social-Democrat (SPD, centru-stânga), al cancelarului Olaf Scholz, care vrea un nou mandat, este la nivelul de 17%, iar Alianța 90/Verzi, aflată în prezent la guvernare împreună cu SPD, are o cotă electorală de 12%. Alianța Sahra Wagenknecht (BSW, stânga) are o cotă de 6%, Partidul Liber-Democrat (FDP, centru-dreapta) este la nivelul de 4%, iar Partidul Stângii este la 3%.
Alice Weidel, co-președintele partidului Alternativă pentru Germania (AfD, extremă-dreapta), a criticat dur politicile ”socialiste” ale Uniunii Europene și a pledat pentru revenirea la o organizație axată doar pe relații comerciale libere, prin inversarea integrării comunitare.
”Noi nu considerăm că Uniunea Europeană, cu actualul statut, este o instituție care funcționează bine. Avem nevoie de comerț liber între țările europene, dar nu avem nevoie de atât de multă birocrație. Spre exemplu, Comisia Europeană, care de fapt nu este votată de alegători, are putere executivă, are și prerogative legislative, dar este o instituție care nu este aleasă prin vot. Este un deficit democratic uriaș”, a afirmat Alice Weidel într-un interviu acordat grupului media Bloomberg.
Întrebată dacă Berlinul ar reveni la marca germană în eventualitatea retragerii din Uniunea Europeană, Alice Weidel a evocat ideea unui Bloc comunitar axat doar pe relații de liber-schimb.
”Aceasta este întreaga discuție în jurul DEXIT (retragerea Germaniei din UE – n.red.). Noi credem că Tratatele europene trebuie reformate, astfel încât fiecare țară din UE să aibă dreptul la veto împotriva Comisiei Europene. Spre exemplu, Guvernul Germaniei poate spune: OK, nu suntem de acord, spunem nu. Deci, dreptul de veto în tratatele europene. Iar dacă o țară se opune prin veto politicilor UE, de ce să nu intre automat într-o zonă de liber-schimb?!”, a explicat Alice Weidel.
”Eu recomand puternic o zonă de liber-schimb, pentru că toți birocrații, mii dintre ei, care consumă banii contribuabililor, nu fac altceva decât să afecteze competiția reală între statele membre. Nu avem nevoie de toți acești birocrați care nu au nicio idee despre ceea ce fac și distrug bazele noastre în Uniunea Europeană. Politicile socialiste au distrus mecanismele economiei de piață”, a subliniat Alice Weidel, candidatul AfD la funcția de cancelar al Germaniei.
Foto: Profimedia
Citește și:
TRUMP respinge proiectul bugetului provizoriu, crescând riscul blocării activităților guvernamentale
Noul premier al Franței, François Bayrou, vrea numirea noului GUVERN „înainte de Crăciun”