Antreprenorul Elon Musk, un apropiat al președintelui-ales al SUA Donald Trump, a exprimat dubii asupra anulării primul tur al scrutinului prezidențial din România.
Răspunzând la un mesaj despre anularea primului tur al alegerilor din România, Elon Musk a criticat decizia judecătorilor Curții Constituționale.
”Cum poate un judecător să anuleze alegerile și să nu fie considerat un dictator?”, a scris Elon Musk pe platforma de microblogging X.
How can a judge cancel an election and not be considered a dictator? https://t.co/Byex53wB96
— Elon Musk (@elonmusk) December 20, 2024
Ulterior, Elon Musk a întrebat: ”Când sunt noile alegeri” în România? Iar Călin Georgescu i-a cerut să îl întrebe acest lucru pe președintele Klaus Iohannis.
”Este o întrebare foarte bună. Îl puteți suna dv. pe dl. Iohannis pentru a-l întreba? Nu le răspunde românilor, dar poate vă răspunde dumneavoastră. Iohannis încă exercită atribuțiile de președinte înainte de a rezolva problemele legale pe care le are ca urmare a fraudei pentru care a fost condamnat, astfel că nu se grăbește să renunțe la imunitatea prezidențială”, a afirmat Călin Georgescu în mesajul postat pe platforma X.
That is a great question! Can you make a call to Mr. Iohannis and ask him? He doesn’t answer to the Romanian people, but maybe he will answer your call. Iohannis is still acting as president before going to solve his legal issues regarding the fraud he was convicted of, so he’s…
— Călin Georgescu OFFICIAL ACCOUNT (@CG_Romania) December 20, 2024
Anterior, tot vineri, Elon Musk, proprietarul platformei de microblogging X, a exprimat sprijin pentru partidul radical Alternativă pentru Germania (AfD), atrăgând criticile Guvernului de la Berlin.
Elon Musk este foarte apropiat de președintele-ales al Statelor Unite, Donald Trump, și va avea o poziție în viitoarea Administrație de la Washington.
Pe 7 decembrie, Donald John Trump jr., fiul lui Donald Trump, a criticat decizia CCR de anulare a scrutinului prezidențial din România, afirmând că este doar ”o altă încercare Soros-Marxistă de a falsifica rezultatul și de a nega voința poporului”.
În contextul alegerilor din România, Comisia Europeană a inițiat proceduri formale împotriva platformei TikTok pentru presupuse încălcări ale Legii Serviciilor Digitale (DSA) în privința obligațiilor de a evalua și a contracara corespunzător riscurile sistemice legate de integritatea alegerilor. Comisia Europeană cere platformei TikTok să furnizeze informații referitoare la gestionarea riscurilor de manipulare a informațiilor. În mod special, Comisia Europeană cere ca TikTok să ofere informații detaliate despre analizarea și atenuarea riscurilor exploatării prin conturi neautentice sau în mod automat a serviciilor sale și a problemelor generate de softurile algoritmice. În plus, Comisia Europeană vrea informații despre modul în care TikTok le permite părților terțe să efectueze evaluări publice și să aibă acces la datele publice accesibile, pentru a detecta, a identifica și a înțelege riscurile sistemice asociate proceselor electorale.
Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, a declarat recent, după o conversație cu președintele Klaus Iohannis, că Uniunea Europeană va acționa pentru a se asigura că platformele online își respectă obligațiile legale, subliniind că este sarcina ”cetățenilor români să decidă ce este cel mai bine pentru țară”, fără ”interferențe străine”. Oficialii Comisiei Europene au emis un ordin de ”păstrare a informațiilor” adresat platformei TikTok, în virtutea Legii Serviciilor Digitale, cerând păstrarea datelor referitoare la ”riscuri sistemice actuale sau previzibile” pe care serviciul online le-ar ”prezenta asupra proceselor electorale sau a discursului civic în Uniunea Europeană”.
Curtea Constituțională a României a decis anularea primului tur al alegerilor prezidențiale. Decizia a fost luată pe baza articolului care stipulează că CCR trebuie să vegheze la respectarea procedurii electorale pentru alegerea președintelui României și să confirme rezultatele alegerilor. Președintele Klaus Iohannis a aprobat declasificarea informațiilor prezentate de SRI, SIE și MAI în ședința CSAT, în legătură cu desfășurarea alegerilor. În raportul prezentat de SRI s-au consemnat peste 85.000 de atacuri cibernetice asupra infrastructurilor IT&C de suport pentru procesul electoral, atacuri care vizează exploatarea vulnerabilităților sistemelor informatice și obținerea accesului la date sensibile.
Elena Lasconi, candidata USR la Președinția României, a avut o reacție vehementă după decizia Curții Constituționale de a anula primul tur al alegerilor prezidențiale.
”Decizia CCR este ilegală, imorală și zdrobește esența democrației – votul. Putin râde”, a afirmat Lasconi.
La rândul său, candidatul Călin Georgescu a denunțat încălcarea principiilor democratice.
”Statul român a călcat democrația în picioare. Vorbim despre un simulacru. Poporul român își cere drepturile astăzi (…)”, a transmis candidatul la alegerile prezidențiale din România.
Foto: Profimedia
Citește și:
Elveția și Uniunea Europeană au ajuns la un acord de consolidare a relațiilor COMERCIALE bilaterale