Elveția alocă sute de milioane de euro pentru modernizarea vechii rețele de adăposturi NUCLEARE
Elveția vrea să-și modernizeze rețeaua de adăposturi nucleare, care sunt văzute din ce în ce mai mult ca un atu într-un moment de incertitudine globală mai mare, în special după invazia Ucrainei de către Rusia.
În octombrie, Guvernul a lansat consultări pentru a asigura „reziliența elvețiană în caz de conflict armat” și a anunțat că plănuiește lucrări de modernizare în valoare de 234 milioane de euro a vechilor adăposturi nucleare, conform Reuters.
Elveția nu s-a mai implicat în războaie de când a devenit neutră în 1815. Anterior, a fost ocupată de Franța în secolul al XVIII-lea. După 1815, Elveția a suferit câteva bombardamente aeriene în cel de-al Doilea Război Mondial.
Fiecare locuitor al Elveției are garantat un loc într-un buncăr
Datorită unei legi din 1963, din punct de vedere al adăposturilor pentru populație, Elveția stă mai bine decât unele țări vecine precum Germania.
Fiecare dintre cei nouă milioane de locuitori ai Elveției, inclusiv străini și refugiați, are garantat un loc într-un buncăr pentru a-i proteja de bombe și radiații nucleare.
În timp ce majoritatea elvețienilor au adăposturi private, unii se bazează pe buncăre comunitare.
În următorii ani, Elveția vrea să elimine unele dintre excepțiile de la regulile actuale și să modernizeze unele dintre adăposturile mai vechi, a declarat Louis-Henri Delarageaz, comandantul protecției civile pentru cantonul Vaud.
„Nu înseamnă că ne pregătim pentru un conflict – nu acesta este mesajul – dar avem o rețea de adăposturi și trebuie să le întreținem și să ne asigurăm că sunt funcționale”.
„În Elveția suntem prevăzători”, a spus Delarageaz. „Există o zicală latină care spune: „Dacă vrei pace, pregătește-te pentru război”.
Delarageaz a spus că biroul său a primit o creștere a apelurilor de la rezidenți îngrijorați cu privire la adăposturi după ce Rusia a invadat Ucraina în 2022.
„Dintr-o dată… eram cu adevărat extrem de căutați de oamenii care doreau să știe: unde sunt adăposturile, unde este casa mea, adăpostul meu este gata?”, a spus el, adăugând că cererile pentru un loc din partea unor cetățeni francezi au trebuit să fie refuzate.
Cantonul Vaud are 350 de adăposturi comunitare, cu paturi supraetajate și toalete. Unul dintre aceste adăposturi se află lângă biroul lui Delarageaz. Este bine întreținut, cu paturi supraetajate și toalete.
În apropiere se află un centru de comandă subteran, un spital subteran cu o sală de operație și dușuri de decontaminare și un buncăr pentru protejarea operelor de artă.
Foto: Profimedia
CITIȚI ȘI: