Elveția va găzdui, la solicitarea lui Zelenski, un summit pentru pace în Ucraina, dar nu este clar dacă Rusia va fi invitată

Elveția va găzdui, la solicitarea lui Zelenski, un summit pentru pace în Ucraina, dar nu este clar dacă Rusia va fi invitată
Publicat: 15/01/2024, 21:30

Elveția a acceptat, luni, propunerea președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, de organizare a unui summit global privind un potențial proces de pace în Ucraina, pe baza condițiilor formulate de Administrația de la Kiev, care mizează pe implicarea Chinei și a națiunilor din Sudul Global.

”La solicitarea președintelui Ucrainei, Elveția a acceptat găzduirea unui summit în baza formulei de pace. Detaliile sunt în curs de a fi stabilite”, a comunicat Guvernul Elveției.

Volodimir Zelenski a sugerat, în cursul unei conferințe de presă organizate la Berna alături de președintele Confederației Elvețiene, Viola Amherd, cine ar vrea să participe la summitul de pace din Elveția.

”Suntem deschiși față de toate țările care ne respectă suveranitatea și integritatea teritorială. Am vrea să fie prezente națiunile din Sudul Global, este important să arătăm că întreaga lume este împotriva agresiunii Rusiei și că întreaga lume susține o pace corectă”, a declarat Volodimir Zelenski, citat de agenția Reuters.

Nici Zelenski, nici președintele Elveției nu au precizat în ce oraș sau când va avea loc summitul. Echipele celor două țări vor începe marți acțiunile de organizare a reuniunii. Volodimir Zelenski se află în Elveția pentru a participa la Forumul Economic Mondial de la Davos. Cu ocazia vizitei în Elveția, Zelenski se va întâlni inclusiv cu premierul Chinei, Li Qiang.

Președintele Ucrainei a semnalat că este esențială participarea la summit a Chinei, întrucât joacă ”un rol major” pe plan mondial.

”Noi ne-am dori foarte mult să se implice China în formula de pace și în organizarea summitului. Dar nu este totul așa cum vrem noi”, a subliniat Zelenski.

Președinția Rusiei a semnalat deja că se opune discuțiilor despre situația din Ucraina la Forumul Economic Mondial de la Davos, argumentând că nu este prezent niciun reprezentant al Moscovei. Kremlinul va avea o poziție similară și asupra summitului global de pace, dacă la reuniune nu vor fi invitați oficiali ruși.

Moscova şi Kievul nu poartă negocieri pentru oprirea conflictului izbucnit în februarie 2022 prin invazia militară rusă. Administraţia Volodimir Zelenski a prezentat, prin ”Formula pentru Pace”, o serie de condiții pentru inițierea negocierilor. Condițiile esențiale se referă la restabilirea integrității teritoriale a Ucrainei prin retragerea în totalitate a trupelor ruse. În plus, Kievul cere înființarea unui tribunal care să judece crimele de război atribuite forțelor militare ruse, securizarea centralelor nucleare și garanții de securitate în spațiul euro-atlantic. La rândul său, Moscova a susținut că este dispusă la negocieri, dar a cerut Kievului să recunoască “noile realităţi teritoriale”, o referire la regiunile ocupate de forțele militare ruse.

În urmă cu un an, China a prezentat un proiect privind un „plan de pace” între Ucraina și Rusia. Beijingul a propus un armistițiu durabil și negocieri de pace, prin susținerea principiului respectării „suveranităţii, independenţei şi integrităţii teritoriale”. În același timp, China a insistat pentru tratarea cu seriozitate a „intereselor legitime de securitate ale tuturor națiunilor”, sugerând susținere pentru argumentația Rusiei în sensul garanțiilor de securitate din partea Statelor Unite şi NATO.

Foto: Profimedia

Citește și:

Explozie în apropierea unui aeroport din Yemen, după un atac cu rachete al rebelilor huthi asupra unei nave a SUA

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
1 din 10 copii, victimă a violenței în primele două luni ale anului școlar