Elveția vrea să construiască noi centrale NUCLEARE după ce le-a interzis prin referendum în 2017. Oficialii de la Berna vor soluții energetice eco
Guvernul federal elvețian a anunţat vineri că vrea să modifice legea care interzice construirea de noi centrale nucleare în Elveţia, acest lucru fiind stabilit în urma unui referendum organizat în 2017.
În Elveţia funcţionează în prezent patru reactoare nucleare, vechi. Reactorul Beznau 1, care a fost racordat la reţea în 1969, va înceta să funcţioneze în 2033, în timp ce Beznau 2, racordat la reţea în 1971, va fi închis în 2032. Celelalte două reactoare nucleare funcționale sunt cele de la Goesgen şi Leibstadt, care au intrat în serviciu în 1979, respectiv 1984.
Elveţienii au aprobat prin referendum, în 2017, renunţarea treptată la energia nucleară, care are o pondere de 29% în mixul energetic naţional, prin votarea unei legi care interzice construirea de noi centrale nucleare. Promulgarea legii a fost rezultatul unui lung demers început după accidentul nuclear de la Fukushima, din 2011, care a convins opinia publică despre riscurile asociate unui asemenea eveniment
Guvernul a explicat această dorinţă de a reveni asupra interdicţiei construirii de noi centrale nucleare prin creşterea populației țării și implicit, a consumului. De asemenea, oficialii de la Berna consideră că Elveția nu își va atinge obiectivul de emisii zero până în 2050 cu sursele actuale de energie.
„Energia produsă de regenerabile este insuficientă în acest moment și nu vor exista alte soluţii prietenoase cu mediul pentru a garanta producţia de electricitate. Trebuie să avem posibilitatea de a folosi energia produsă prin rețeaua atomoelectrică atunci când este necesar. Penuria de electricitate, de care se temea Europa în 2022 şi 2023, a arătat riscul pe care îl reprezintă dependenţa Elveţiei de importurile de energie, mai ales în timpul iernii”, a precizat Consiliul federal elvețian.
Propunerea Consiliului federal a fost respinsă de partidele de stânga, de Alianţa renunţării la energia nucleară şi de ONG-urile ecologiste. În schimb, propunerea a fost salutată de liberali şi de Asociaţia companiilor elveţiene de electricitate (AES), relatează Barron’s.