Elvețienii AU RESPINS un salariu minim pe oră de 15 ORI MAI MARE decât al românilor
Totuși, cei mai mulți alegători care au vrut să participe la scrutin au făcut-o, fie pentru că unele birouri de vot au fost deschise sâmbătă la Zurich, fie pentru că au optat pentru votul prin corespondență. La Geneva de exemplu, 95 la sută dintre alegători au votat deja.
UPDATE 15:50 Elvețienii au respins, duminică, introducerea unui salariu minim unic în țară, de aproximativ 3.300 de euro, care ar fi fost cel mai mare din lume, potrivit primelor proiecții publicate de institutul GFS.bern, relatează AFP. Doar 23 la sută dintre elvețieni s-au pronunțat în favoarea introducerii unui salariu minim de 22 de franci elvețieni pe oră (18 euro), potrivit unui mesaj publicat pe Twitter de GFS.bern, care precizează că marja de eroare este de 3 la sută.
Birourile de vot s-au închis în jurul orei 12.00 (13.00 ora României), iar primele tendințe, canton cu canton, ar urma să fie anunțate în cursul după-amiezii.
Potrivit ultimelor sondaje, elvețienii ar urma să respingă inițiativa sindicatelor care cer instituirea unui salariu minim unic în Elveția de 22 de franci elvețieni pe oră, aproximativ 4.000 de franci elvețieni brut (3.300 de euro) pentru 42 de ore pe săptămână.
Această inițiativă a fost combătută de dreapta, mediile agricole, Parlament și Guvern, care văd în ea un pericol pentru locurile de muncă și subliniază că există deja salarii minime în multe branșe profesionale.
O mare parte din populație se teme, de asemenea, că un astfel de salariu minim – care ar fi cel mai ridicat din lume – nu va face decât să crească șomajul, un fenomen aproape inexistent în Elveția (rata era de 3,2 la sută în aprilie).
Suspansul în jurul cumpărării a 22 de avioane de luptă suedeze s-a accentuat însă în ultimele săptămâni. Potrivit ultimului sondaj, respingerea avionului Gripen, o inițiativă susținută de partidul de stânga și de Verzi, deține primul loc dar a pierdut teren.
Apreciind că o parte dintre avioanele de luptă de care dispun Forțele armate elvețiene sunt în prezent „învechite”, Guvernul elvețian și Parlamentul au decis să cumpere „22 de avioane de luptă moderne de tip Gripen”.
Dar adversarii proiectului afirmă că factura ar fi prea mare, că Elveția este înconjurată de țări prietene și că avionul, a cărui variantă E comandată nu există decât pe hârtie, nu este suficient de performant sau că este timp mai târziu pentru studierea unei alte comenzi.
În această duminică, un lucru pare sigur: elvețienii ar urma să accepte o inițiativă care cere ca toate persoanele condamnate pentru abuz sexual asupra unui copil sau a unei persoane dependente să fie privată de dreptul de a exercita o activitate profesională sau benevolă în contact cu minorii sau persoanele dependente.
În Elveția, pentru a fi acceptată, o inițiativă trebuie să obțină majoritatea populației și a cantoanelor. În urmă cu câteva luni, a avut loc un controversat referendum privind limitarea migrației.